Linkovi

Po unutrašnjosti Sjedinjenih Država postoji na hiljade malih brana i jazova


Po unutrašnjosti Sjedinjenih Država postoji na hiljade malih brana i jazova koji se više ne koriste. Početkom prošlog veka oni su obezbeđivali energiju za lokalnu industriju, sve dok nije razvijena mreža dalekovoda. Gradić Lejk plasid, u državi Njujork, sada namerava da svoju lokalnu branu pretvori u fabriku vodonika.

Sve do pedesetih godina prošlog veka gradić Lejk plasid dobijao je stuju iz dve male hidroelektrane na obližnjoj reci. Kada je do grada stigao dalekovod turbine su demontirane, jer je struja iz te mreže bila znatno jeftinija. Ali kako se u današnje vreme sve češće govori o vozilima na pogon vodonikom, gradski očevi odlučili su da struju iz svojih mini hidroelektrana iskoriste za proizvodnju tog gasa. Projekat predvodi bivši profesor Ričard Grili, sa bogatim iskustvom u izgradnji energetskih postrojenja. On kaže da će vodonik pokretati vozila ne emitujući nikakve štetne gasove.

”Kada se kiseonik iz atmosfere kombinuje sa vodonikom i ta smeša pušta preko elektroda, dobijaju se struja - i čista voda.“

Grili se nada da će njegova kompanija Akva grin elektrik enerdži razviti lokalne izvore za proizvodnju takozvanih vodoničnih ćelija.

”Turbine koje imam uklapaju se u bilo kakvu branu, što znači da bi struja mogla da se dobija sa svake brane - velike, male, čak i najmanje. Kada budemo pokazali da stvar funkcioniše drugi će moći da je kopiraju.“

Projekat će koštati oko milion i po dolara, a gradić Lejk plasid namerava da traži finansijsku pomoć od države i federalne vlade. Izgradnja bi trebalo da traje najmanje 18 meseci. Međutim, ne očekuje se da će postrojenje donositi veću zaradu jer će proizvodnja biti mala - svega oko 25 kilograma vodonika dnevno. Ono čemu se nosioci projekta nadaju je njegovo ponavljanje širom zemlje. Direktor Instituta za trasnport, pri Univerzitetu države Kalifornije, Danijel Sperling, kaže da je era jeftine nafte na zalasku i da treba pripremiti nova rešenja.

”Sve je hitnija potreba smanjenja količine nafte koju trošimo i smanjenja gasova staklene bašte. A vodonik ima veliki potencijal. Mnogi misle da će, kroz 30 do 40 godina, taj gas biti primarno gorivo u automobilima.“

Prema evidenciji američkog Sekretarijata za energetiku, 1998. godine samo u državi Njujork bilo je 212 neiskorišćenih brana sa znatnim energetskim potencijalom.

XS
SM
MD
LG