Linkovi

Svjetski program za hranu ponovo zatražio finansijsku pomoć zbog visokih cijena


Svjetski program za hranu ponovo je zatražio finansijsku pomoć da bi se adekvatno odgovorilo na tekuću krizu nedostatka i visokih cijena hrane. Agencija UN tvrdi da skupo gorivo i hrana učinili su da njen prvobitni budžet od oko tri milijarde dolara ne može da potkjrijepi potrebe prehrane miliona gladnih u svijetu. Svjetski program za hranu traži dodatnih 750 miliona dolara.

Agencija UN oja pomaže ugroženima glađu ove godine je primila 900 miliona dolara ili petinu onoga što je potrebno da se nahrane 73 miliona gladnih u oko 80 svjetskih država.

Portparol agencije Christiane Berthiaume kaže da su dodatna sredstva uregntno potrebna.

"U suprotnom, moraćemo da donosimo neke nelagodne odluke tokom ljeta – ili ćemo smanjivati broj primalaca pomoći u svijetu ili ćemo smanjiti obroke. Tih 73 miliona ljudi su međunajranjivijim kategorijama jer nemaju pristup hrani. Oni su u kampovima jer su izbjeglice iz darfira ili sjeverne Ugande, ili su pobjegli od sukoba u Somaliji."

Taj spisak se naravno ne završava samo na žiteljima Afrike. Svejtski program za hranu upozorava da će možda morati da uskrati ishranu u školama za oko 400.000 djece u nekoliko naredih sedmica ako ne bude dobio potreban novac.

Cijena pirinča i drugih žitarica u svijetu dostigla je rekord u posljednjim mjesecima i agencija UN kaže da plaća 70 skuplju cijenu tokom posljednih šest nedjelja.

A te visoke cijene najteže pogađaju siromašne, jer oni čak 80 odsto porodičnih budžeta moraju da odvoje za hranu. Skuplja hrana dovodi do nemira širom svijeta, a u Burkini Faso, Kamerunu, Haitiju, Obali Slonovače, Egiptu i Senegalu bilo je i nemira. UNHCR u međuvremenu ocjenjuje da skupa hrana doliva i ulje na vatru političke krize u Keniji.

Uz sve to, portparol Svjetskog programa za hranu Elizabet Birs kaže da su gljive uništile do 600. 000 hektara pirinčanih polja u Keniji.

Elizabet Birs ističe da se sa pirinčanih polja u centralnoj Keniji ubira oko 20 odsto ukupne godišnje proizvodnje u cijeloj državi. Problemi u Keniji koja inače uvozi pirinač, zbog spomenute krize biće samo još veći, kaže Elizabet Birs.

Svjetski lideri, među kojima i generalni sekretar UN i predsjednik Svjetske banke apelovali su da se hitno preduzme akcija da bi se odgovorilo na nestašicu i skupoću hrane.

XS
SM
MD
LG