Linkovi

Bramerc podsetio srpske vlasti na značaj hapšenja preostalih optuženika


Novi glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zatražio je od predsednika i premijera Borisa Tadića i Vojislava Koštunice da ponesu svoj deo odgovornosti za završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

Bramerc je u obraćanju novinarima rekao da je sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasimom Ljajićem i specijalnim tužiocem Vladimirom Vukčevićem razgovarao o veoma važnim pitanjima koja se tiču saradnje Srbije sa Tribunalom, kao što su dostavljanje dokumetacije, pristup arhivama, zaštiti svedoka i istragama o mrežama podrške beguncima, a zatim naglasio da je naročito insistirao na potrebi hapšenja četvorice preostalih begunaca - Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića i da je od kritične važnosti da oni što pre budu izvedeni pred lice pravde.

Srpski zvaničnici o razgovorima sa glavnim haškim tužiocem obavestili su javnost preko saopštenja u kojima se uglavnom ističe njihovo nezadovoljstvo koje su preneli Seržu Bramercu povodom oslobađajuće presude koju je Ramušu Haradinaju izrekao Haški sud. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je ta presuda nepravedna, da je javnost u Srbiji opravdano nezadovoljna i izrazio očekivanje da će Tužilaštvo Haškog tribunala uložiti žalbu na takvu presudu. I odlazeći premijer Vojislav Koštunica ponovo je istakao da ta presuda predstavlja potpuno izvrgavanje ruglu svake pravde i da otvara pitanje legitimiteta Haškog suda.

Serž Bramerc je tim povodom rekao da ni Tužilaštvo nije zadovoljno presudom Ramušu Haradinaju i da proučava presudu na 300 stranica kako bi došlo do zaključka i odredilo moguće osnove za ulaganje žalbe. Serž Bramerc je posebno želeo da stavi do znanja da Tužilaštvo ne traži samo od Srbije da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom već i od ostalih zemalja regiona a takođe i od međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG