Linkovi

Američki avioprevoznici suočavaju se sa višestrukim problemima


Protekle nedelje kompanija «Ameriken erlajnz» otkazala je tri hiljade letova pošto je bila primorana da prizemlji gotovo polovinu svoje flote zbog bezbednosnih inspekcija koje je naredila federalna Agencija za avijaciju. To je samo najnoviji u nizu problema, pored rastućih cena goriva i nezadovoljstvo putnika, sa kojima se suočavaju američki avio-prevoznici.

Vlasnik turističke kompanije Brajan Doerti imao je velike probleme da prebaci svoje putnike na letove drugih avio kompanija pošto je «Ameriken erlajnz» otkazao veliki broj svojih letova.

«Poslovati sa bilo kojim avio-prevoznikom nije lako ovih dana,» kaže on.

Slično svakako misli i oko 250 hiljada putnika čiji letovi su bili otkazani zbog prinudnog prizemljenja aviona «Amerike erlajnza».

«Mislim da je «Ameriken erlajnz» zaista izneverio svoje putnike. Imam veliku miljažu sa Amerikenom ali sam spreman da sve to žrtvujem da ne bih nikada više morao da putujem njihovim avionima.»

Federalna agencija za avijaciju naredila je da se više od 300 aviona tipa MD-80 prizemlji zbog inspekcije električnih instalacija.

Neki eksperti, poput Adama Pilarskog, smatraju da je federalna agencija preterala sa ovim merama. On je 17 godina radio za kompaniju Daglas Mekdonel, koja proizvodi pomenute avione.

«Nema nikakvih bezbednosnih rizika - to su samo birokratski propisi. Oni su prekršili te propise a sve to ima veoma loše posledice po putnike,» kaže Pilarski.

Haos zbog otkazanih letova nadovezuje se na druge probleme. Još jedan avio-prevoznik - «Frantijer erlajnz,» u petak je zatražio zaštitu od bankrotstva. Tokom protekle dve nedelje još tri prevoznika sličnog profila – «Skajbas», «Ej-ti-ej» i «Aloha», obustabvili su letove zbog istih razloga - rastućih cena goriva i smanjene potražnje. Adam Pilarski pruža konsalting mnogim avio kompanijama a napisao je i knjigu pod naslovom – «Zašto ne možemo da zaradimo novac u avijaciji?»

«Šta bi avio kompanije trebalo da urade da bi bile uspešne u budućnosti? Prvo – da usvoje prihvatljivije i racionalnije cene. Drugo – da imaju dobre odnose sa zaposlenima i, treće - dobre odnose sa putnicima.»

Pilarski ističe da su neki svetski avio-prevoznici, poput Er Singapur-a, Lufthanze i američke firme «Sautvest», profitabilni i da to ukazuje da se avio saobraćaj ne razlikuje od drugih vrsta biznisa. Jednostavna formula - dobar menadžment i kvalitetna usluga, ističe Pilarski, mogla bi da pomogne i avio kompanijama da ponovo postanu profitabilne.

XS
SM
MD
LG