Linkovi

Državni sekretar Kondoliza Rajs apeluje na apraske zemlje da poboljšaju veze sa Bagdadom


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je izjavila da će se založiti za to da arapski susedi Iraka poboljšaju diplomatske i druge veze sa Bagdadom kao protivtežu iranskom uticaju. Kondoliza Rajs putuje sutra u posetu Persijskom zalivu koja će obuhvatiti i konferenciju zemalja susednih Iraku, koja se održava u Kuvajtu.

Sjedinjene Države su pozdravile obećanje ključnih saveznika u Zalivskoj oblasti, uključujući Saudijsku Arabiju i Bahrain, o otvaranju ambasada u Bagdadu. Medjutim, Kondoliza Rajs je iskazala nestrpljenje što to još nije učinjeno i jasno stavila do znanja da je njena namera da, na konferenciji u Kuvajtu, izvrši pritisak o tom pitanju. U razgovoru sa novinarima ona je izjavila da se bezbednost u Iraku znatno popravila od kako je administracija predsednika Buša, pre više meseci, počela da vrši pritisak po pitanju veza arpskih zemalja sa Bagdadom. Ona je rekla da arapske zemlje ne moraju da imaju tako velike misije, poput ambasade Sjedinjenih Država u Iraku, čija izgradnja je koštala 700 miliona dolara, ali da bi trebalo da imaju svoje predstavnike u Bagdadu kako bi, prema njenim rečima, «potvrdile i radile na planu arapskog identiteta Iraka» i time se suprotstavile uticaju Irana:

«Irak bi trebalo da u potpunosti bude reintegrisan u arapski svet. Mislim da će samim tim početi da se brani od zlog uticaja Irana. Iran je sused i imaće uticaja. Ali Irak je prvi i pre svega arapska zemlja u kojoj je irački nacionalizam jak i njegiovi susedi bi trebalo da to podržavaju.»

Iran će poslati predstavnika na ministarski sastanak u Kuvajtu ali Kondoliza Rajs kaže da nema planove za bilo kakav direktan kontakt sa iranskom delegacijom. Ona je istakla da Iran mora da okonča, kako se izrazila, zlonamerne akcije, koje potkopavaju vladu u Bagdadu i dodala da su, u krajnjoj instanci, stabilnost i uspeh u Iraku u interesu svih suseda, uključujući Teheran:

Kondoliza Rajs je dodala da izjave američkih ličnosti, među kojima je i komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, o mešanju Irana u događaje u Iraku, ne znači da je pretnja od sunitskih pobunjenika u Iraku nestala . Medjutim, ona je istakla da je pozicija grupa poput Al Kaide u Iraku znatno oslabljena.

XS
SM
MD
LG