Linkovi

Oli Ren: Srbija ključ regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa


Srbija je od ključne važnosti za stabilnost regiona i dobre medjusujedske odnose, ukazao je danas u Briselu evropski komesar za proširenje, Oli Ren, koji je poručio Beogradu da Brisel želi za Srbiju evropski put, nastojeći, istovremeno, da pomogne Kosovu da stvori samoodrživo društvo.

Ova godina bi rebala biti godina ubrzanog približavanja Zapadnog Balkana evropskim strukturama, uveren je komesar za proširenje, Oli Ren, koji je danas, obraćajući se učesnicima konferencije o izgradnji civinog društva na jugoistoku Evrope priznao da pre toga treba prevazići ključne izazove- status Kosova i izbore u Srbiji.

"Srbija je ključ regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa u regionu, a država se opet nalazi pred izborom- parlamentranim izborima koji će se uskoro održati i sada je na glasačima u Srbiji da odluče- da li će se okrenuti evropskoj budućnosti ili riziku samonametnute izolacije. Ja se svakako nadam da će Srbija da izabere Evropu a mi smo u potpunosti posvećeni tome onda kada zemlja krene putem evropskih integracija".

Komesar Ren je, govoreći o Kosovu, ukazao da je fokus Brisela na izgradnji samoodrživog društva, a Evropljani su ohrabreni, kaže Rehn, činjenicom da je opredeljenje Kosova za multietničkim i demokratskim društvom naglašena u nedavno usvojenom ustavu.

"Evropska unija podržava Kosovo da stane na sopstvene noge i želi da pomogne Kosovu da ono pomogne samo sebi. To svakako i jeste cilj evropskog programa razvoja društva i ekonomije, a to je i zadatak misije Evropske unije Euleks".

XS
SM
MD
LG