Linkovi

Papa Benedikt XVI svečano dočekan u Bijeloj kući


Papa Benedikt XVI danas je, na svoj 81. rođendan, bio počasni gost u Bijeloj kući, gdje su ga dočekali predsjednik Buš i nekoliko hiljada vjernika. Hiljade ljudi okupile su se na južnom travnjaku Bijele kuće, kako bi uz predsjednika Buša dočekali Papu Benedikta 16.

Buš i njegova supruga su zatim predstavili Papu političarima iz obje stranke, među kojima su bili potpredsjednik Čejni i predsjednica Predstavničko doma Nensi Pelosi. Duboko poštovanje poglavaru katoličke crkve odali su i vitezovi Kolumbusa, malteški vitezovi i izviđači.

Poznata operska pjevačica Ketlin Betl otpjevala je Božju molitvu, koju je - Bijela kuća okarakterisala adekvatnom bez obzira na to što je ceremoniju organizovala država.

Bio je to inače 25. susret poglavara Rimokatoličke crkve sa predsjednikom Sjedinjenih Država u istoriji. Vatikan i sadašnji američki predsjednik ne gledaju isto na brojna pitanja – od smrtne kazne preko rata u Iraku do situacije na Kubi, ali je predsjednik Buš danas govorio o zajedničkom cilju.

“Potrebna nam je Vaša poruka da je ljudski život svetinja”.

Benedikt 16. je tek drugi Papa koji je posjetio Bijelu kuću. Nakon što je juče, na putu za Vašington, izrazio duboku postiđenost zbog seksualnog skandala koji potresa Katoličku crkvu u Americi, Papa je nastojao da nadahne vjernike.

“Dolazim kao prijatelj, propovjednik jevanđelja i neko ko izuzetno poštuje ovo veliko pluralističko društvo.”

Papa Benedikt XVI i predsjednik Buš su nakon svečane ceremonije razgovarali u Bijeloj kući iza zatvorenih vrata - o širenju vjerskih sloboda, prijetnje terorizma i Blisko istočnom mirovnom procesu.

XS
SM
MD
LG