Linkovi

Predsednik Buš dočekaće papu Benedikta XVI u Beloj kući uz počasnu paljbu iz 21 topa


Očekuje se da će proslavi 81. papinog rođendana prisustvovati oko devet hiljada gostiju. Ovakva raskošna ceremonija veoma retko se priređuje za goste Bele kuće. Ovo je tek drugi put u istoriji da jedan poglavar rimokatoličke crkve posećuje rezidenciju američkog predsednika. Posle prijema, predsednik Buš i papa vodiće zvanične razgovore u predsednikovom ovalnom kabinetu.

Papa Benedikt je ranije izjavio kako nameraa da sa predsednikom Bušom razgovara o problemu imigracije. Razdvajanje porodica ilegalnih imigranata u mnogim slučajevima predstavlja problem, za koji je papa rekao da je opasan sa društvenog, moralnog i ljudskog aspekta. Kasnije danas, papa će u nacionalnoj rimokatoličkoj katedrali u Vašingtonu održati govor pred 300 američkih kardinala. Gradske vlasti očekuju da će se ispred katedrale okupiti najmanje osam hiljada ljudi, dok će hiljade drugih posmatrati prolazak papinog konvoja ulicama Vašingtona.

Tokom šestodnevne posete papa Benedikt će držati mise pod otvorenim nebom u Vašingtonu i Njujorku. On će takođe govoriti na nekoliko katoličkih skupova i u Ujedinjenim nacijama, a posetiće i mesto bivšeg Svetskog trgovinskog centra, uništenog u terorističkim napadima 2001. godine.

XS
SM
MD
LG