Linkovi

Dijalog o perspektivi članstva Crne Gore u NATO-u


Panel diskusija na temu “Crna Gora i evroatlantske integracije nakon Samita NATO-a u Bukureštu” održana danas na podgoričkom Pravnom fakultetu, početak je javne debate koja će imati za cilj da u narednom periodu građanima Crne Gore približi prednosti i nedostatke eventualnog učlanjenja u NATO.

Podsjećajući da je još 1897. godine crnogorski knjaz Nikola poslao 80 vojnika u prvu poznatu, modernu misiju očuvanja mira u Evropi, visoki predstavnik Direktorata za odbranu i planiranje vojnih snaga NATO-a Rok Kosirnik rekao je da je to veoma slično onome što čine moderne vlade kada šalju svoje ljude u misije radi odbrane bezbjednosti u svijetu. On je rekao da je posvećenost NATO-a svojim operativnim ciljevima bio primarni segment diskusije u Bukureštu:

''Drugi veliki rezultat samita u Bukureštu tiče se proširenja NATO-a i partnerstva. NATO je pozvao Hrvatsku i Albaniju, učvrstio svoje veze sa Crnom Gorom i BiH, a Srbiji je ponudio prijateljsku ruku''.

Potencirajući, kako je rekao, vidan progres koji je Crna Gora napravila od prethodnog samita u Rigi, crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić rekao je da je u Bukureštu potvrđena strateška važnost Balkana za NATO, ali i istakao da pred Crnom Gorom stoje brojne obaveze, posebno u vezi sa izradom i implementacijom Akcionog plana IPAP i daljom reformom sistema odbrane:

''Naš cilj je da se što prije uključimo u Akcioni plan za članstvo, a potom, da njegovu realizaciju ostvarimo efikasno, u što kraće, roku, kako bismo došli do strateškog cilja-punopravnog članstva u NATO-u''.

Naglašavajući da se zalaže za referendum o članstvu u NATO, profesor međunarodnog prava Nebojša Vučinić rekao je da je interes bezbjednosti i opstanka najviši interes svake zemlje, kao i da građanima treba predočiti da to članstvo znači garanciju bezbjednosti:

''I to dvostruku garanciju bezbjednosti: s jedne strane, obezbijeđenosti od država članica, jer je isključeno, čak i teoretski, da države-članice Saveza među sobom vode sukobe. Sa druge strane, napad na jednu članicu, smatraće se kao napad na sve i preduzeće se odgovarajuće vojne, političke i druge mjere''.

Direktor nevladine organizacije “Alfa centar” Aleksandar Dedović rekao je da građani Crne Gore nemaju prave informacije o eventualnom članstvu u NATO i da ono što im se prezentuje, kod njih izaziva zbunjenost. On je pomenuo mnogo više prednosti, nego mana kada je u pitanju učlanjenje u NATO.

Današnji skup organizovao je koordinacioni tim Vlade Crne Gore za implementaciju Komunikacione strategije za pridruživanje NATO-u, u saradnji sa Nansen dijalog centrom iz Podgorice i Alfa centrom iz Nikšića.

XS
SM
MD
LG