Linkovi

Putin prihvatio da rukovodi vladajućom strankom u Rusiji


Odlazeći ruski predsjednik Vladimir Putin pristao je da bude na čelu stranke Ujedinjena Rusija, čiji članovi su jednoglasno podržali Putina za lidera. Taj izbor uslijedio je veoma brzo nakon neoubičajne izmjene partijskih pravila.

Ujedinjena Rusija izabrala je novog lidera po prilično obrnutoj proceduri. Predsjednik Vladimir Putin prvo je na partijskom kongresu u Moskvi saopštio da će pristati da bude na čelu partije. Članovi stranke su zatim jednoglasno izglasali izmjene stranačkih pravila kojim se otvara novi položaj predsjedavajućeg i omogućava Putinu da preuzme tu funkciju bez prethodnog učlanjenja u partiju. Ubrzo nakon toga, stranački funkcioneri su ,ponovo jednoglasno, izabrali ruskog predsjednika za lidera partije, a trenutni predsjednik Boris Grizlov, koji će biti na čelu vladajućeg savjeta Ujedinjene Rusije, kratko se obratio prisutnima. Putin se zatim vratio za govornicu kako bi i zvanično prihvatio položaj, koji je pristao da obavlja samo četiri minuta ranije.

Ruski predsjednik je tom prilikom istakao da je u Rusiji neophodna konsolidacija političkih snaga i duhovno jedinstvo njenog naroda. Takođe je dodao da je potrebno odgovorno liderstvo na svim nivoima, koje će, u ime parlamentarne većine, funkcionisati kao jedno biće, ali u interesu svakog građanina pojedinačno, kao i cjelokupnog ruskog društva. Putinovo obraćanje ispraćeno je aplauzom, nakon koga je Grizlov proglasio kraj stranačke konvencije, koja je počela juče i na kojoj je, između ostalog, trebalo da se raspravlja o pitanjima zakona protiv korupcije, srednjoj klasi, ruskoj demokratiji, inovacijama i ekonomiji. Bivši zakonodavac i politički analitičar u Ruskoj akademiji nauka Aleksej Arbatov za Glas Amerike međutim kaže da je za ozbiljnu raspravu o tim pitanjima potrebno najmanje dva mjeseca. On primjećuje da su ruski lideri stvorili Ujedinjenu Rusiju, umjesto obrnuto i da politička egzistencija njenih članova zavisi od predsjednika. Zbog te zavisnosti, ističe Arbatov, teško je očekivati od vladajuće partije da riješi probleme u zemlji.

Ruski politički analitičar kaže da će ozbiljna državna pitanja i dalje rješavati visoki zvaničnici u izvršnoj vlasti i predsjednička administracija, kao što je to slučaj sa privredom ,ekspertskim krugovima i medijima.

Poziv da se pridruži vladajućoj partiji upućen je i budućem predsjedniku Dmitriju Medvedevu, koji je kazao da podržava tu ideju, ali da smatra da bi bilo najbolje da izbjegava direktnu povezanost sa bilo kojom političkom partijom.

Ponovo se međutim postavlja pitanje kako će Medvedev i Putin, koji će po svemu sudeći biti i premijer i lider većinske partije dijeliti vlast. Odgovor će biti moguće naslutiti nakon primopredaje predsjedničke funkcije 7. maja.

XS
SM
MD
LG