Linkovi

Papa Benedikt XVI doputovao u svoju prvu službenu posetu Sjedinjenim Državama


Oduševljena masa pozdravila je sletanje aviona kojim je u vazduhoplovnu bazu Endrus kod Vašingtona, u višednevnu posetu doputovao poglavar Rimokatoličke crkve, Benedikt Šesnaesti.

To je prvi papin dolazak u Ameriku otkako je pre gotovo tri godine izabran na položaj. Papu su dočekali predsednik Džordž Buš i prva dama Sjedinjenih Država Lora, što je veliki izuzetak, pošto američki predsednik nikada nije došao na aerodrom da dočeka visoke državnike.

Zvanična audijencija biće u sredu u Beloj kući.

Poseta Benedikta XVI Americi u senci je protesta zbog skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem dece od strane katoličkih sveštenika, što je poglavar Svete stolice u avionu pred novinarima okarakterisao kao sramotno.

Papa Benedikt je rekao da su seksualni skandali izazvali velike patnje i crkvi i njemu lično. Poglavar Katoličke crkve je rekao da mu je teško da razume kako su sveštenici mogli da pogaze svoje obaveze prema deci i dodao kako je duboko osramoćen tim skandalima i da će pedofilima biti zabranjeno da postaju sveštenici.

Ovo je prva poseta Benedikta 16. Americi, a prethodio joj je veliki skandal u vezi sa seksualnim zlostavljanjem dece od strane katoličkih sveštenika. Crkva je do sada isplatima najmanje dve milijarde dolara odštete za ta zlostavljanja, koja su se događala još od 1950. godine, iako se većina dogodila posle 2002. Iz crkve je zbog toga isključeno na stotine sveštenika. Američki katolički kardinali i grupe koje zastupaju žrtve preporučili su papi da se susretne sa nekima od žrtava, ali nije objavljeno da li će do toga doći.

Helen Alvare je docent prava na katoličkom univerzitetu, ovde u Vašingtonu, i predsednica komisije koja je istraživala zlostavljanja od strane sveštenika.

”Za najveće žaljenje i istovremeno najveći prestup bila je nesposobnost da se shvati dubina tih zlostavljanja. Kao crkva koja propagira svetost seksa očekivalo bi se da smo u stanju da shvatimo koliko su duboke te povrede za decu i za njihove porodice, ali izgleda da to nije slučaj.“

Većina katoličkih crkvi u Americi sada zahteva krivičnu proveru za svoje službenike i organizuje kurseve za podučavanje roditelja, dece i učitelja kako da prepoznaju i reaguju na znake zlostavljanja. Dekan Katoličkog univerziteta, Džejms Brenan, kaže da je crkva preuzela krupne akcije za rešavanje tog problema.

”Kada su hijerarhija i crkva uopšte shvatili ozbiljnost tog problema, koliko je to teško pogodilo decu, mislim da su akcije koje su biskupi pokrenuli, na hrišćanski način i sa ljubavlju - bile pozitivne.“

Prema najnovijoj anketi lista Vašington post, 74 odsto američkih katolika ima pozitivno mišljenje o papi Benediktu. Međutim, gotovo isti procenat - 73 odsto - kaže da nije zadovoljno načinom na koji je Katolička crkva reagovala na seksualne skandale u svojim redovima.

XS
SM
MD
LG