Linkovi

Nezavisnost Kosova podijelila i članice Savjeta Evrope


U Strazburu je počelo redovno proljetno zasijedanje Parlamentrane skupštine Savjeta Evrope, koja će u naredna četri dana raspravljati i o situaciji nakon proglašenja kosovske nezavisnosti.

Nije novost da je nezavisnost Kosova ostavila podijeljene Evropljane - slično je i sa Savjetom Evrope. Postojanje različitih stavova o ispravnosti poteza Prištine priznao je i predsjednik Parlamentarne skupštine SE, Luis Maria de Puc, čija je zemlja, Španija, i u okviru EU iskazala bojazan da bi Kosovo moglo biti primjer koji će pokušati da slijede i baskijski separatisti.

Evropsko jedinstvo je proglašenjem kosovske nezavisnosti stavljeno na ozbiljan ispit, uvjeren je predsjednik Parlamentarne skupštine, svjestan da se danas ne mogu dati cjeloviti odgovori na sva pitanja. On se zapitao da li su Kosovo i zatezanja izmedju članica Savjeta Evrope na posljednjem samitu NATO, znaci stvaranja novih evropskih podjela? Zato i pri traženju mogućih rješenja, on upozorava na izuzetnu kompleksnost evropske mješavine istorije, kulture i geopolitike. Evropsko jedinstvo ne znači i evropsku unifomnost, poručeno je iz Strazbura prvog dana zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Očekuje se još i rasprava o drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, kao i o nizu evropskih i globalnih tema- od porasta broja samoubistava medju evropskim tinejdžerima, do Islama i ekstremizma, a neće se zaobići ni rasprava o Kini pred Olimpiske igre, na koju su pozvani predstavnici Dalaj Lame, kineskih vlasti, kao i međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG