Linkovi

Kondoliza Rajs: Avganistan test za kredibilitet NATO


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je juče da je konflikt u Avganistanu važan test kredibiliteta NATO saveza. Gospodja Rajs je rekla američkim vojnicima na jednom skupu u Alabami da je saveznička misija u Avganistanu obaveza, a ne izbor.

Avganistanski konflikt je sporno pitanje u okviru NATOa pa neke članice odbijaju da pošalju borbene trupe ili pak ograničavaju stacioniranje svojih snaga na relativno bezbedne oblasti. Američki funkcioneri izvestili su da je po tom pitanju postignut izvesni napredak na nedavnom samitu u Bukureštu. Medjutim, u jučerašnjim komentarima u bazi vazduhoplovnih snaga Maksvel Ganter, u Montgomeriju, u Alabami, državni sekretar Kondoliza Rajs jasno je stavila do znanja da bi savez kolektivno mogao da učini daleko više. Ona je rekla da Sjedinjene Države i njihove saveznice imaju «vitalni interes» u pobedi zapadom podržane avganistanske vlade nad pobunjenicima iz redova Talibana i da je ulog u tom konfliktu «najveći moguć».

«Uspeh u Avganistanu je važan test kredibiliteta NATO-a. Ne zaboravimo: Avganistan je neophodna misija, a ne misija po izboru. Ta zemlja ne sme nikada postati bezbedno pribežište za onu vrstu terorista koji su napali Ameriku 11. septembra 2001., koji su više puta napadali naše prijatelje i naše saveznike i koji su nastojali da nam nanesu još veću štetu.»

Kondoliza Rajs je rekla da je avganistanski konflikt «teška borba protiv pobunjenika», a ne mirovna operacija. Ona je rekla da Taliban ne nudi nikakvu političku viziju toj zemlji već da ima za cilj potkopavanje vlade predsednika Hamida Karzaija, slom zapadne koaliciju i kako se izrazila, nastojanje «da nasnadživi».

Američki državni sekretar je rekla da će uspesi u Avganistanu osujetiti tamošnju proizvodnju droga, usprotiviti se nastojanju Irana da destabilizuje Avganistan i učvrstiti proširenje političkih i ekonomskih sloboda u južnoj i centralnoj Aziji. Kondoliza Rajs, koja je dobila počasnu diplomu američkog Univerziteta vazduhoplovnih snaga, takodje je naglasila rešenost administracije presednika Buša da izgradi dobre odnose sa novom koalicionom vladom u Pakistanu. Na pitanje jednog pakistanskog oficira koji je izneo gledište da su Sjedinjene Države bile u previše bliskim odnosima sa pakistanskom autokratijomi, Kondoliza Rajs je rekla da je formiranje široko zasnovane pakistanske vlade, uprkos pretnjama ekstremista «sjajan korak» za pakistansku vladu.

«Verujem da je dolazak demokratske vlade u Pakistan nova strategijska prilika. To je prilika za saveznike u ratu protiv terorizma. Medjutim, imajte na umu da naš odgovor na terorizam nije samo borba sa teroristima, već i sa uslovima koji proizvode terorizam, a odsustvo građanskih sloboda je možda najvažniji uslov za nastanak terorizma.»

Američki državni sekretar je istakla da je pakistanski predsednik Pervez Mušaraf bio važan američki saveznik u ratu protiv terorizma. Medjutim, ona je ukazala da su se Sjedinjene Države oštro založile za okončanje vanrednog stanja koje je on zaveo prošle godine kao i za slobodne i pravedne izbore u februaru koji su doveli do nove vlade.

XS
SM
MD
LG