Linkovi

Sadr traži da vlada vrati na posao otpuštene pripadnike oružanih snaga


Radikalni šiitski vođa Moktada al Sadr zatražio je od iračke vlade da vrati na posao sve pripadnike bezbjednosnih snaga koji su napustili položaje tokom nedavnih sukoba u Iraku.

Al Sadr je kazao da su oni samo poštovali naredbu svojih vjerskih vođi i da ih treba pohvaliti zbog poslušnosti. Irački zvaničnici otpustili su 1300 vojnika i policajaca koji su odbili da se bore protiv šiitske milicije u Basri i drugim djelovima zemlje.

Vlasti su priznale da su pojedinci predali oružje i opremu milicijama, uključujući i Sadrovu Mahdi armiju.

U međuvremenu, iračke trupe su tokom potrage za kriminalcima u Basri oslobodile britanskog novinara Ričarda Batlera koji je kidnapovan prije dva mjeseca.

Susjedi pomažu stabilizaciju Iraka

Zvaničnici šest susjednih zemalja saopštili su nakon dvodnevnih razgovora u sirijskoj prijestonici Damasku da će raditi zajedno na stabilizaciji Iraka. Takođe su se obavezali da će poštovati suverenitet te zemlje u okviru borbe protiv terorizma i napora da se poboljša bezbjednost u Iraku.

Zamjenik iračkog šefa diplomatije Labid Al Abavi je međutim optužio susjedne zemlje da se miješaju u bezbjednosna pitanja u Iraku, ali nije naveo o kojim državama je riječ.

Al Abavi je istakao da nedano nasilje u Basri dokazuje da miješanje spolja prijeti stabilnosti Iraka. Jedan visoki američki zvaničnik je nedavno saopštio da sukobi u tom gradu nagovještavaju da je Iran povećao podršku pobunjenicima.

Predstavnici Irana su na konferenciji u Damasku zatražili povlačenje američkih trupa iz Iraka, čije prisustvo, po njihovom mišljenju doprinosi nestabilnosti u zemlji.

XS
SM
MD
LG