Linkovi

47 miliona registrovanih birača danas i sutra glasa na izborima u Italiji


Birališta su otvorena rano jutros, a biće zatvorena u 22 sata po lokalnom vremenu. Ponovo će biti otvorena sutra, u ponedeljak, od jutra doranog posle podneva. Italijani biraju između Silvija Berluskonija, 71-o godišnjeg medijskog magnata koji je kao premijer već odslužio dva mandata i skoro 20 godina mlađeg, bivšeg gradonačelnika Rima Voltera Veltronija.

Predizborna kampanja je protekla neobično tiho, što je najverovatnije posledica nacionalnog raspoloženja. Većina Italijana kaže da su razočarani u političare koji, kako kažu, nisu uspeli da reše državne probleme. Postoji zabrinutost da ni jedan kandidat neće osvojiti dovoljnu većinu da bi se izbegla politička nestabilnost koja je zahvatila zemlju. U pokušaju da izbegnu koalicije sa malim i problematičnim strankama, oba lidera su se udaljila od svojih koalicija. Veltroni praktično sam vodi svoju novu Demokratsku stranku.

Veltroni kaže da formiranje partije sa različitim pojedincima i sa reformističkim programom, za Italijane predstavlja evropski politički stil. Italijani koji žele da glasaju za nas, dodaje Veltroni, moći će da primene ono što rade britanski ili američki birači, a to je da glasaju za jednu parlamentarnu grupu koja će pokrenuti program za koji se zalaže.

Medijski mogul i lider desnice Silvio Berluskoni je ušao u predizbornu trku kao favorit, zahvaljujući nepopularnosti odlazeće, umereno levičarske vlade Romana Prodija. Berluskoni je bio ubeđen u ubedljivu pobedu do poslednjeg dana kampanje. Nedavno ispitivanje javnog mnjenja ipak pokazuje da se razlika između Veltronija i njegovog rivala smanjila, a analitičari kažu da tome doprinose neopredeljeni birači koji čine značajan procenat biračkog tela. Ekonomska situacija je drugi problem koji muči birače. U proteklih 10 godina ekonomija u Italiji se kreće mnogo sporije nego u drugim zemljama u kojima se koristi euro. Međunarodni monetarni fond predviđa da će ekonomski rast u Italiji ove godine dostići samo 0,3 odsto, u poređenju sa prosečnih 1,4 u zoni eura. Još jedno od pitanja koja zanimaju birače su bezbednost i imigracija. Berluskoni je na nedavnom mitingu rekao da je levica držala otvorena vrata za nelegalne imigrante.

Berluskoni je dao reč da će predstaviti plan kojim će ulazak u zemlju biti dozvoljen samo onima koji imaju posao i koji žele da unaprede kvalitet svog života i života svih Italijana. U predizbornoj kampanji se takođe govorilo o problemu nagomilanog đubreta u Napulju, kao i navodnoj zarazi nekih vrsta sira i vina, koja je ozbiljno ugrozila izvoz hrane iz Italije.

XS
SM
MD
LG