Linkovi

Vojislav Koštunica izjavio da događanja oko Kosova nisu završena priča


Posle razgovora generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i predsedavajućeg ministarskim većem EU Dimitrija Rupela i u Srbiji nema dilema kako dalje rešavati stvari na Kosovu.

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da događanja oko Kosova nisu završena priča, da ima mesta za optimizam u pogledu konačnog rešenja tog problema i da mnogo govori činjenica da je nepriznavanjem samostalnosti Kosova oko 150 država stalo na stranu Srbije. U vezi sa kosovskim problemom stvari sve ošije stoje za one koji su priznali nezavisnost, a mnogo lakše nego što se očekivalo za samu Srbiju, izjavio je Koštunica.

Međutim, koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da se posle sastanka Ban Ki Muna i Dimitrija Rupela vidi da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija predložiti neku vrstu posrednika koji bi pokušao da predloži osnov za odluku za koju se sada ne zna kakva će biti.

Janjić je ocenio da je srpskim pregovaračima do sada polazilo za rukom samo ono zašta su imali podršku Rusije, a zatim i upozorio da su i Rusi potpuno svesni da više neće biti razgovora o statusu.

A predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da i Rusija ima interes da Srbija postane članica Evropske unije, jer želi da preko Srbije transportuje svoj gas i energente do država Unije. A Srbija će kad postane članica Evropske unije ostati dobar prijatelj Rusije, rekao je Tadić i istakao da nema dileme da će potpisivanje sporazuma sa EU privući u Srbiju i ruske investicije.

XS
SM
MD
LG