Linkovi

Izbori kojima javnost može da veruje su osnova demokratskog društva


Izbori u Sjedinjenim Državama sprovode se prema veoma odredjenim pravilima. Njih pažljivo regulišu sama pravila ali i posmatrači iz dve glavne političke partije. U ovom segmentu serije «Kako Amerika bira», novinar Glasa Amerike, Džefri Jang objašnjava koliko je važan taj posmatrački proces kao pomoć da se osigura kredibilitet izbornih rezultata.

«Kada sam bio dete, živeo sam u Čikagu. I kada sam dorastao za glasanje tokom 1960.-tih, na moje veliko iznenadjenje, iako sam bio prvi u redu na biračkom mestu, mnogo ljudi je već glasalo. Na neki način sam krišom pogledao birački spisak i tu sam video ime dede svoje žene koji je umro pre osam godina. I on je već glasao. Danas to nije u redu».

Izbori kojima javnost može da veruje su osnova demokratskog društva. I otklanjanje jedne vrste falsifikovanja, za koju Ben Ginzberg sa univerziteta Džons Hopkins kaže da je video pre 40 godina u Čikagu, zahteva striktnu podobnost glasača, proceduralna pravila i izborne posmatrače – takodje nazvane sudije – iz obe glavne političke partije.

«U Sjedinjenim Državama, na svakom biračkom mestu, nalaze se sudija iz Demokratske partije i sudija iz Republikanske. I kada glasač dodje da glasa, to dvoje sudija provere birački spisak za tu izbornu jedinicu u odnosu na identifikaciju birača i oboje sudija moraju da se slože da je to uredno registrovan glasač na tom biračkom mestu».

Te sudije prolaze kroz veoma rigorozan program obuke kako bi se osiguralo da oni dobro poznaju pravila i da su stručni u odnosu na fizičku bezbednost i sa operacijama na mašinama za glasanje. Direktor za izbore u okrugu Montgomeri u Merilendu, u okolini Vašingtona je Margaret Jurgensen.

“Oni će potvrditi brojeve zaštitnih traka, oni će potvrditi da su videli naše sigurnosne pečate koje imamo. Zatim će oni otvoriti jedinice. Oni predaju takozvane jutarnje izveštaje koji će pokazati da ima nula glasova na glasačkoj jedinici. Zatim će tokom dana napraviti tabelu za na primer, imali smo sto glasača, a tu je iks broj glasova na glasačkoj mašini, koji treba da se poklope sa sto”.

Zajedno sa zvaničnim posmatračima, na izbornim mestima često se nalaze i posmatrači iz interesnih grupa, pa čak i iz stranih zemalja. Ti posmatrači su na kongresnim izborima 2006. bili iz Rusije.

«Hvala vam za mogućnost da posetimo ovo izborno mesto. Ne samo za nas već i za naše kolege. Oni žele da posete i druga izborna mesta».

«Dobro, drago mi je i nadam se da vam je bilo prijatno i da ste nešto naučili».

Principi pažljivog posmatranja izbornog procesa sežu od vremena osnivanja SAD, sudeći prema profesoru sa univerziteta Džordž Mejson, Majklu Mekdonaldu.

»Naši osnivači nisu verovali vladi. Zato su želeli da suprotstave nameru protiv namere. I šta su uradili. Postavili su ambiciju jedne partije protiv ambicije druge kako bi osigurali da se izbori sprovode slobodno i pravedno».

I to je način «Kako Amerika bira».

Povezani članci

XS
SM
MD
LG