Linkovi

SAD: Hiljade korisnika subprimarnih kredita traže finansijske olakšice


Subprimarna hipotekarna kriza u Sjedinjenim Državama dovela je do toga da hiljade Amerikanaca izgubi svoje domove, kao i do gubitaka na finansijskim tržištima širom sveta. U trećem i poslednjem delu serijala o toj krizi, novinar Glasa Amerike Džef Svajkord govori o lokalnim organizacijama koje pomažu vlasnicima kuća da subprimarne hipotekarne kredite zamijene sa zajmovima sa stabilnijom, fiksnom kamatnom stopom.

Organizacioni projekat Ist Sajd je nevladina lokalna organizacija iz Klivlenda koja korisnicima subprimarnih kredita, koji su na ivici gubitka imovine, pomaže da promene uslove zajma.

«Našim sastancima je u avgustu prošle godine prisustvovalo od 20 do 25 ljudi. To se nastavilo u narednih mesec ipo, i činilo se da se situacija malo smiruje. U oktobru je međutim ponovo porastao broj klijenata».

Džons kaže da su subprimarni hipotekarni krediti, koji imaju veće kamatne stope, prvo počeli da se koriste u učim gradskim područjima u Klivlendu i da su namenjeni korisnicima koji se nisu kvalifikovali za zajmove sa nižim stopama. Hipoteke sa niskim, promenljivim kamatnim stopama pogodne su za korisnike koji prvi put kupuju kuću, zbog početnih uslova zajma. Te stope međutim obično porastu za dve do pet godina.

«Neki od tih korisnika su možda bili i žrtve brokera. Kada su pročitali ugovor, videli su da kredit ima promenljivu kamatnu stopu i moguće je da su pitali šta to znači.»

Džons ističe da su određeni brokeri verovatno napustili to područje pre nego što je vrednost hipoteke porasla i korisnik završio sa kreditom koji više ne može da otplaćuje. U takvoj situaciji našao se i Mark Travicki.

«Agent je kazao da može da smanji mesečne rate mog prvobitnog zajma za nekoliko stotina dolara i da će to podrazumjevati promjenljivu kamatnu stopu u narednih pet godina. Ja sam kazao da to zvuči kao dobar potez.»

Kamatna stopa na njegovoj hipoteci porasla je sa 3,75 odsto na 8,25. Majk naglašava da se sada muči da plati račune.

«Trenutno pokušavam da sprečim odliv novca i vratim se zajmu koji mogu da otplaćujem.»

Savetnica u organizacionom projektu Ist Sajd Kristin Anderson kaže da je Travicki u boljoj finansijskoj situaciji od većine klijenata i da će pokušati da pregovara sa njegovim zajmodavcem o promeni uslova kredita, kako bi imao nižu fiksnu kamatnu stopu.

«Mark sada zarađuje više novca i možda će mu reći da može da priušti novu vrstu kredita. Ja ću kazati zajmodavcu da on neće moći da otplaćuje hipoteku, ukoliko mu ne bude odobrena fiksna stopa.»

Predstavnici ove nevladine organizacije ne očekuju da će se u bliskoj budućnosti smanjiti broj zaplena na području Klivlenda, ističući da će i nakon 2010. sve više vlasnika tražiti pomoć da zadrži svoje domove.

XS
SM
MD
LG