Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Danas je Al Kaida defanzivna, a mi se pripremamo na završni udarac


Predsednik SAD Džordž Buš kaže da se bezbednosna situacija u Iraku poboljšava, delom i zbog njegove odluke da prošle godine pošalje pojačanje od 30 hiljada vojnika u tu zemlju. Petnaest meseci otkako je naredio slanje dodatnih trupa u Irak, predsednik Buš je rekao da se primećuje značajna promena u strategiji i da se većin sunita i šiita sada aktivno suprotstavlja ekstremistima.

«Pre 15 meseci, Al Kaida je koristila baze u Iraku za napade na naše vojnike i da teroriše irački narod. Danas je Al Kaida defanzivna, a mi se pripremamo na završni udarac. Pre 15 meseci, Amerikanci su brinuli da bi moglo da dođe do neuspeha u Iraku. Ali danas, zahvaljujući pojačanju vojnih snaga, mi smo obnovili izglede za uspeh u tom ratu».

U redovnom subotnjem radio obraćanju naciji, predsednik Buš je skrenuo pažnju da se nivo sektaškog nasilja, kao i ubistava civila i vojnika znatno smanjio otkako je prošle godine poslao pojačanje od 30 hiljada vojnika u Irak. Buš je rekao i da je poboljšanje bezbednosne situacije otvorilo put političkom i ekonomskom razvoju.

Međutim, nasilje u Iraku je pojačano otkako je premijer Nuri al-Maliki prošlog meseca naredio napade na šiitsku miliciju u Basri.

Predsednik Buš je prošle nedelje prihvatio predlog komandanta američke vojske u Iraku, generala Dejvida Petreusa, o obustavi planiranog povlačenja trupa posle jula ove godine, dok se ne proceni bezbednosna situacija.

Dužina boravka vojnika, koji budu razmešteni u Irak ili Avganistan posle 1. avgusta, biće smanjena sa 15 na 12 meseci.

Rat u Iraku ima vrlo slabu podršku Amerikanaca, dok većina njih danas veruje da je rušenje režima Sadama Huseina bila greška. Agencija Asošijeted Pres je prošle nedelje objavila ispitivanje javnog mnjenja koje pokazuje da blizu dve trećine Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik Buš vodi rat.

U redovnom radio obraćanju demokrata, kongresmen iz Kentakija Džon Jarmut je govorio o ceni rata u Iraku, koja prema navodima kongresne kancelarije za budžet, iznosi čak 9 milijardi dolara mesečno.

«Američki narod zna da njihov novac od poreza koji odlazi za rat u Iraku može biti iskorišćen mnogo bolje ovde u SAD. Dok su putevi i mostovi širom Amerike dotrajali i potrebna im je hitna popravka, novac od poreza se traći na iračku vladu, koja je beskorisna i korumpirana».

Jarmut još dodaje da iračka vlada ima više milijardi dolara viška dok Amerikanci plaćaju njihove vojne snage.

Predsednik Buš je prošle nedelje rekao da nema sumnje da su troškovi za rat ogromni, ali da je to mali deo bogatstva nacije i da se isplati, jer Irak predstavlja glavno mesto ukrštanja Al Kaide i Irana, odnosno onih koji predstavljaju najveću pretnju Americi.

XS
SM
MD
LG