Linkovi

U Briselu nema nikakvih novosti u vezi sa potpisivanjem SSP sa Srbijom


U Briselu danas nisu želeli da komentarišu najave nekih srpskih medija kako će 28. ovog meseca u Luksembugu biti potpisan Sporazum o stabilizacii i pridruživanju sa Srbijom. Nisu, medjutim, ni odbacili takvu mogućost- Evropska komisija je spremna na to, čeka se samo zajednički stav država članica. U medjuvremenu, pozdravljena je podrška zakonu o policiji bh parlamenta, što je, kako se kaže, ključni korak prema potpisivanju Sporazuma sa Sarajevom.

Sasvim je izvesno da se sa evropske strane, doduše, nezvanično, ulažu snažni napori kako bi došlo do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, moguće već 28. aprila u Luksemburgu. Takav angažman je ovih dana nagovešten sa različitih evropskih strana, od Parlamenta do Saveta i Komisije, a i portparol komesara Rena, Kristina Nađ, podseća na komesarov stav, reagujući na najave nekih medija u Srbiji kako će se Sporazum sa Beogradom ipak potpisati 28. ovog meseca:

"Ne mogu spekulisati o tome, samo mogu da ponovim ono što je komesar Ren nedavno poručio srpskim zvaničnicima- da bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, neophodan je konsenzus članica Unije, one su te koje o ovom pitanu odlučuju. Što se tiče Evropske komisije, ona je spremna da potpiše Sporazum, zadržavajući uslovljavanje parafiranja punom saradnjom sa Hagom. To je i ranije isticano, dok, za sada, na evropskoj strani, nema novog razvoja zbivanja na ovu temu".

Nezvanično se saznaje kako bi belgijska vlada mogla da odustane od Mladića u Hagu kao uslova za potpisivanje Sporazuma, što ostavlja Holandiju kao jedinu evropsku članicu koja još uvek odbija da podrži uspostavljanje prvog ugovornog odnosa Brisela sa Beogradom sve dok se pred haškim sudom ne nadje Ratko Mladić.

U medjuvremenu, Evrpljani su danas pozdravili konačno usvajanje zakona o policiji na bh parlamentu, kao ključni korak napred u evropskim integracijama BiH:

"Ovo je svakako ključni korak prema potpisu na Sporazum i sada je važno da Dom naroda hitno usvoji istovetne zakone. Evropska komisija pozdravlja cinjenicu da su parlamentarci većinom glasova usvojili zakone i da su bili u stanju da slušaju glas stanovnika BiH koji žele integraciju sa EU i žele snažniji napredak zemlje".

Zakon bi trebao još da prodje Dom naroda bh parlementa, što bi, veruje se, otvorilo mogućnost da i BiH do kraja ovog meseca potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

XS
SM
MD
LG