Linkovi

American Airlines prizemljio skoro 2000 putničkih aviona


Već drugi dan uzastopce nastavlja se agonija putnika jednog od najvećih avioprevoznika u SAD, kompanije Ameriken Erlajns. Na stotine letova odloženo je ili otkazano da bi se ispoštovala naredba Federalne agencije za avijaciju.

Hotelski smještaj i besplatni obroci ne pomažu kada ste stotinama milja daleko od kuće.

"U protekla 24 sata bio sam bez torbe i tek sad sam je dobio nazad. Od aviokompanije sam dobio samo malu četkicu za zube i pribor", kaže jedan od putnika.

Avioni ne lete, a putnici nervozni. To se posebno vidi u reakcijama na službeno saopštenje da je u toku provjera elektroiinstalacija na putničkim vazduhoplovima.

Ljudi krive Ameriken Erlajns, a ne federalnu agenciju koja insistira na poštovanju pravila..

Otkazano. To je riječ u kojoj se može sumirati dvodnevna saga o prizmeljavanju aviona Ameriken Erlajnsa – više od hiljadu vazduhoplova nije letjelo juče, danas više od 900. Na svima se obavlja tehnički pregled koji je trebalo da bude završen prije dvije sedmice.

Teri Tripler, analitičar kaže da su putnici pokazali razumijevanje da za tehničku provjeru prije dvije sedmice, ali da ne moraju da trpe činjenicu da nije obavljena kako treba."

Na čak 15 od 19 aviona koji su pregledani ove sedmice, federalni inspektori su našli propuste u instalacijama mehanizma za slijetanje.

Danijel Gerton, potpredsjednik kompanije American Airlines kaže da se u kompaniji trude da učine sve što je moguće da pomognu putnicima koji u protekla dva dana nisu stigli tamo gdje su željeli.

XS
SM
MD
LG