Linkovi

Riker: Srbija ne može da održava lokalne izbore na Kosovu


Srbija ne može ni da organizuje ni da održava lokalne izbore na Kosovu i Metohiji jer to predstavlja kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, poručio je danas šef UNMIK-a Joakim Riker. U intervjuu BBC-iju, Riker je rekao da ukoliko Srbija pokuša da organizuje lokalne izbore, oni neće biti validni. Što se tiče parlamentarnih izbora, UNMIK ih neće organizovati, ali neće ni sprečavati njihovo održavanje, rekao je još Riker.

Reagujući na ovu Rikerovu izjavu, ministar za državnu upravu i lokalnu saoupravu Milan Marković je rekao da su državni organi Srbije sposobni da organizuju lokalne izbore i na Kosovu i Metohiji. Ipak, s obzirom na danas iznet stav UNMIK-a, Vlada Srbije tek treba da donese konačnu odluku po tom pitanju, dodaje Marković. To je novonastala okolnost koju ćemo razmotriti, i u zavisnosti od sagledavanja svih posledica doneće se verovatno odluka da li da se nastavi sa ovim procesom ili je potrebno nešto redefinisati, rekao je ministar.

Republička izborna komisija ne odlučuje o tome da li će izbori biti sprovedeni ili neće, već je dužna, za šta i ima mandat, da izbore organizu-je u skladu sa zakonom, izjavila je predsedinica RIK-a Sonja Brkić.

"Vlada je dostavila RIK-u zaključak, a taj zaključak je obavezujući akt, da se organizuje sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu. Nakon toga RIK je usvojila uputstva, a uputstva regulišu način na koji će se izbori na Kosovu organizovati", rekla je Brkićeva.

Za lidere socijalista i radikala – Ivicu Dačića i Tomislava Nikolića ne postoji dilema oko Rikerove izjave – Vlada ne treba da se obazire na stav šefa UNMIK-a o održavanju lokalnih izbora 11. Maja. Srbija treba da insistira na sprovođenju lokalnih izbora na Kosovu i da traži da se o tome izjasni Savet bezbednosti UN, kaže Dačić.

I predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić smatra da lokalne izbore u pokrajini treba održati i pored protivljenja šefa UNMIK-a Joakima Rikera. To je nešto što UNMIK "ne može da spreči, a da li će UNMIK to priznati ili ne to je manje važno", rekao je Jakšić, dok poverenik Demo-kratske stranke u Kosovskoj Mitrovici Dragiša Đoković smatra da odluku o održavanju lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji treba da donese Vlada Srbije i resorna ministarstva.

XS
SM
MD
LG