Linkovi

Niska vrijednost dolara privukla strane turiste u Njujork


Dok vrijednost dolara pada u odnosu na euro, britansku funtu i pojedine azijske valute, Njujork doživljava pravi turistički bum. Veliki broj stranaca, koji posjećuje taj grad zbog šopinga, ističe da novac koji uštede na kupovinu robe, u stvari plaća za njihovo putovanje u SAD.

Turisti, koji obilaze neke od najskupljih radnji na Menhetnu, kažu da ne dolaze u Njujork samo zbog razgledanja, već i kupovine. Roba je zbog slabog dolara mnogo jeftinija u tom gradu nego u njihovim državama, kažu turisti:

"Juče smo na Tajms Skveru kupovali odjeću i otkrili smo da su cipele veoma jeftine."

"Dolar je prilično slab, dok je tajlandska valuta sada jaka, tako da imamo osjećaj da ovdje trošimo manje".

"Cijene ovdje su sada za trećinu do polovinu niže nego u Engleskoj:"

Pojedini turisti ne kupuju samo odjeću. Bračni par iz Francuske upavo je kupio stan u Njujorku:

"To je nekada bio samo san i sad možemo sebi da priuštimo da ostvarimo taj san".

Njihov agent Boni Braun kaže da strani kupci prosto grabe nekretnine u Njujorku.

"Oni pošalju depozit i advokat im na neviđeno sastavi ugovor, što je bio slučaj sa ovim parom iz Francuske. Dolar je toliko slab, a euro jak, da bukvalno kupuju stanove na internetu."

Zbog pada vrijednosti dolara pojedine radnje u Njujorku počele su da primaju eure. Bili Liroj je vlasnik antikvarnice u centru grada.

"Počeo sam da primam eure u novembru. Razlog je to što sam otišao u Pariz kako bih kupio antikvitete i bio sam toliko iznerviran kad sam se vratio da sam odlučio da postavim ovaj natpis na radnji".

Liroj ističe da u Francuskoj nijesu htjeli da primaju dolare, iako je nekada plaćao u toj valuti, i da nije mogao ništa da kupi jer je euro u to vrijeme bio 1.46 dolara. On međutim dodaje da je bilo negativnih reakcija kada je počeo da dozvoljava plaćanje računa u eurima, iako je legalno koristiti stranu valutu.

"Dobijao sam mejlove u kojima je pisalo da bi trebalo da se vratim u Francusku i jedem njihov sir jer nije patriotski ovo što radim. I ja sam im odgovorio da je riječ o veoma američkom načinu poslovanja, jer se prilagođavam nepovoljnoj situaciji."

Gradski kontrolor Vilijam Tomson saglasan je sa tom konstatacijom. On navodi da su inostrane investicije i turizam pomogli Njujorku da održi rekordni višak u budžetu u posljednjih nekoliko godina.

"Slab dolar dugoročno nije dobar za zemlju, ali je kratkoročno gledano sada povoljan za Njujork. Tako da je u redu to što ljudi uzimaju eure, jer se time obezbjeđuje dodatni priliv novca."

Strane investicije, ističe Tomson, su posebno dobrodošle zbog mogućih otpuštanja na Vol Stritu, na kome se zarađuje 35 odsto plata u Njujorku. Ekonomisti smatraju i da kupci iz drugih zemalja pomažu da se popravi trgovinski deficit, zato što se njihove kupovine računaju kao američki izvoz.

XS
SM
MD
LG