Linkovi

In memoriam: Čarlton Heston, istinska holivudska zvezda


Čarlton Heston bio je prava holivudska zvezda. Njegova četvrtasta brada, široka ramena i prodoran glas osiguravali su mu uloge u istorijskim megahitovima pedesetih i šezdesetih godina.

U njima je obično tumačio uloge istorijskih likova - Endrjua Džeksona, svetog Jovana krstitelja, Mikelanđela, Marka Antonija, kardinala Rišeljea i Henrija osmog, kao i biblijsku ličnost Mojsija, u filmu ”Deset zapovesti,“ snimljenom 1956.

Tri godine kasnije nagrađen je Oskarom za najbolju mušku glavnu ulogu u filmu Ben Hur, u kome je tumačio trkača zaprežnih dvokolica u antičkom Rimu.

Heston je nastupio u više od 70 filmova, kao i u mnogim pozorišnim komadima i televizijskim emisijama. U privatnom životu takođe je preuzimao ulogu lidera. Bio je predsednik Udruženja filmskih glumaca i predsednik Američkog filmskog instituta. Učestvovao je u demonstracijama za građanska prava i podržavao demokratske kandidate, kao što je bio Džon Kenedi.

Međutim, kasnije je usvojio konzervativna gledišta i agitovao za izbor republikanskih kandidata, kao što je bio Ronald Regan. 1998. izabran je za predsednika uticajnog Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja (NRA), posvećenog zaštiti ustavnog prava na posedovanje vatrenog oružja. U svom čuvenom nastupu na jednom kongresu tog udruženja podigao je iznad glave pušku i zagrmeo:

”Samo iz mojih hladnih, mrtvih ruku!“ uzviknuo je Heston, implicirajući da nikome neće dozvoliti da mu oduzme oružje.

Sa položaja predsednika pomenutog udruženja Heston se povukao 2003. Iste godine nagrađen je Predsedničkom medaljom slobode, najvišim američkim civilnim odlikovanjem. Godinu dana ranije, objavio je da boluje od Alchajmerove bolesti. Predstavnik porodice nije rekao šta je bilo uzrok njegove smrti.

Čarlton Heston je umro u svom domu u Los Anđelesu. Kraj postelje bila je njegova supruga Lidija, sa kojom je bio u braku 64 godine.

XS
SM
MD
LG