Linkovi

Izraelski i palestinski lideri obnovili dijalog o miru


Tokom razgovora u Jerusalimu izraelski i palestinski lideri ponovo su obećali da će obnoviti mirovni proces.

Sastanak izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, u rezidenciji izraelskog premijera u Jerusalimu, trajao je puna tri sata. Bio je to njihov prvi susret nakon 5 nedelja, kada je Abas prekinuo mirovne razgovore u znak protesta zbog izraelskih vojnih upada u Pojas Gaze.

U toj ofanzivi ubijeno je više od 120 Palestinaca - od kojih su polovina bili ekstremisti, a polovina civili. Dvojica lidera složila su se da tu ofanzivu ostave za sobom i vrate se mirovnom procesu. Predstavnik izraelskog premijera, Mark Regev:

”Svi smo predani nastojanju da postignemo istorijski sporazum sa Palestincima pre isteka ove godine. To je u središtu pažnje,“ rekao je Regev.

Dve strane su optužile jedna drugu za neispunjavanje obaveza preuzetih usvajanjem takozvane ”mape za mir.“ Olmert je optužio Palestince da ne čine dovoljno na suzbijanju aktivnosti ekstremističkih grupa, dok se Abas žalio zbog proširivanja izraelskih naselja.

I Sjedinjene Države i Palestinci smatraju da izraelski planovi za izgradnju stotina novih stanova u spornom istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali predstavljaju kršenje ”mape za mir,“ koja prevdiđa zamrzavanje te izgradnje. Palestinski pregovarač Saeb Erekat:

”Na kraju krajeva, naselja i mir su dva paralelna koloseka. Izrael ne može istovremeno da dobije i naselja i mir,“ rekao je Erekat.

Proširivanje izraelskih naselja i svakodnevni palestinski raketni napadi ugrozili su atmosferu i doveli u pitanje mogućnost postizanja mira pre kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG