Linkovi

SAD: Avioprevoznici najavili smanjenje usluga i osoblja da bi se smanjili troškovi


Američki avioprevoznici, suočeni sa ovogodišnjim naglim skokom cena goriva, najavili su smanjenje usluga i osoblja - da bi se smanjili troškovi. Jedan od najvećih avioprevoznika u Sjedinjenim Državama, Delta erlajns, ponudio je otkup radnog staža gotovo polovini zaposlenih.

Cena goriva za avione se stalno povećava, a u pojedinim izveštajima se navodi da američki avioprevoznici proteklih nedelja plaćaju 30 odsto više. Nekoliko kmpanija je najavilo kresanje troškova, a većina je prebacila povećane cene goriva na cenu karte.

«Ako cene nastave da skaču, jednostavno više neću da letim. To je prosto. Mi smo penzioneri i ne možemo da letimo kad cene dostižu nebeske visine», kaže putnica.

Delta erlajnz, jedan od najvećih domaćih avioprevoznika, pre nekoliko dana je objavio da će ponuditi dobrovoljni otkup radnog staža za 30 hiljada službenika, kaže predsednik kompanije, Edvard Bastijan.

«Ovo nije dobro vreme za našu industriju. Hoću da kažem, mi smo neistražena teritorija u pogledu ovoga što se događa sa gorivom i izvesne usporenosti koju vidimo na domaćoj sceni», kaže Bastijan.

Delta se nada da će uspeti da eliminiše do dve hiljade radnih mesta. Holi Hegmen, osnivačica vebsajta planebusineš. com, kaže da Delta nije usamljena.

«Aviokompanije će početi da zatvaraju nerentabilne linije. Videćete sve manje i manje direktnih letova», predviđa ona.

U međuvremenu, američka avioindustrija bi mogla da se suoči sa strukturnim promenama. Aloha-erlajnz, kompanija sa sedištem na Havajima, proglasila je bankrotstvo, okrivljujući konkurenciju za grabljivost, ali navodeći i rekordne cene goriva. Delta je početkom godine pokušala da se udruži sa takođe gigantskim prevoznikom, kompanijom Nortvest erlajnz. Iako je cena aviogoriva prošle nedelje pala za nekoliko novčića, ono se i dalje prodaje po rekordnim cenama i sada košta više od 3 dolara za galon, što je gotovo dolar skuplje u odnosu na prošlu godinu.

XS
SM
MD
LG