Linkovi

Koštunica: Srbija neće preći preko odluke da se Haradinaj proglasi nevinim


Premijer Vojislav Koštunica upozorava da Srbija neće preći preko odluke Haškog tribunala da se ratni zločinac Ramuš Haradinaj proglasi nevinim i optužio Evropsku uniju da se pravi kao da se ništa nije dogodilo.

Mora se konačno odrediti da li je za Evropsku uniju Haški tribunal i posle ove mračne odluke svetionik evropskih vrednosti i vrhovno merilo za određivanje evropskih standarda u procesima evropskih integracija, naveo je Koštunica u saopštenju za javnost i dodo da sve ovo ne sme da se završi kao jedna medijska tema koja je trajala par dana.

Saradnica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić naglašava da rad Haškog tibunala zaslužuje raspravi i u Srbiji, ali da Srbija ne može da pobegne od svojih međunarodnog preuzetih obaveza, pa i od saradnje sa Haškim tribunalom. Teško je da će Evropska unija odustati od postavljanja uslova Srbiji da sarađuje sa Haškim tribunalom.

Na pitanje može li Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom bez generala Ratka Mladića u Hagu, francuski ambasador u Beogradu Žan Fransoa Teral je rekao da je Francuska privržena dobroj saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine, ali da ima i drugih kriterijuma koje treba uzeti u obzir. Treba misliti i na to šta će se desiti posle izbora u Srbiji - perspektive saradnje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine razlikovaće se u zavisnosti od toga ko bude dobio većinu na tim izborima, rekao je ambasador Teral.

XS
SM
MD
LG