Linkovi

Polovina nastavnika odustaje od profesije posle pet godina rada u školi


Sindikat nastavnika u SAD je objavio da je to najpopularnija profesija u zemlji. Međutim, nacionalno Udruženje za obrazovanje izveštava da se više od 50 odsto novih prosvetnih radnika odlučuje da promeni posao posle 5 godina rada u školi.

Nikol Pauel podučava osnovce za ispit iz prirodnih nauka. Ovo je prva godina kako predaje višim razredima osnovne škole u Betezdi, u blizini Vašingtona. Pauel vodi pet razredaod po 32 učenika, a stručni ispit za nastavnike je položila u državi Merilend.

Prema propisima u većini saveznih država u SAD, nastavnici moraju da imaju položen magistarski ispit i najmanje nekoliko meseci prakse, kako bi mogli da konkurišu za posao. Pauel je to sve obavila za 5 godina, tako što je magistarske studije pohađala noću, a danju radila sa mentorom u jednoj srednjoj školi.

«Počela sam tako što sam proučavala njen nastavni plan i imitirala je, a onda sam vremenom počela sama da planiram časove, da bi se na kraju potpuno osamostalila», objašnjava Pauel.

Za konsultacije u državnim školama u okrugu Mongomeri je zadužen Den Gejbl, koji je nastavnik već 25 godina. On često nenajavljeno prisustvuje raznim časovima.

«Skiciram raspored klupa u učionici i obeležavam koga Pauel proziva. Posle toga pratimo kakav uticaj ti podaci imaju na ono što dete nauči i to je sve», kaže Gejbl.

On posle svakog časa razgovara sa Pauelovom.

«Obrati pažnju na konstrukciju lekcije i na to šta ko radi i zbog čega», objašnjava Gejbl.

Pauel kaže da joj konsultacije sa njim pomažu da bolje savlada rad sa mnoštvom učenika koji se međusobno razlikuju - od vrlo talentovanih, do onih koji imaju velike teškoće pri učenju. A za neke od njih, engleski čak nije ni maternji jezik.

«Od mene se očekuje da prilagodim predavanja onima kojima je potrebna specijalna pažnja, a kojih u svakom razredu ima i do 15. Ja nemam iskustva u radu sa decom sa specijalnim potrebama», kaže Pauel.

Nacionalno Udruženje za obrazovanje ističe da većina novih prosvetnih radnika, za razliku od Pauelove, ne dobija neophodnu pomoć i da zbog toga daje otkaz u roku od 5 godina. Ankete koje su sproveli sindikati ukazuju da su vrlo loši uslovi za rad, niske plate i nedostatak sredstava, glavni faktori za masovni odlazak nastavnika.

Nikol Pauel ipak misli da će u ovoj profesiji ostati još dugo.

«Mislim da ću biti ovde za 5 godina, volim da predajem prirodne nauke osnovcima», zaključuje ona.

Pobornici obrazovanja kažu da škole koje konstantno obučavaju svoje zaposlene imaju bolje izglede da ih zadrže u učionicama.

XS
SM
MD
LG