Linkovi

Predsednik Džordž Buš otputovao iz Zagreba nakon dvodnevne posete Hrvatskoj


Američki predsednik Džordž Buš sa suprugom Lorom i američkom delegacijom otputovao je danas iz Zagreba nakon dvodnevne posete Hrvatskoj. Neposredno pre ulaska u predsednički avion Buš se na aerodromu Pleso sastao i pozdravio sa pripadnicima hrvatskih vojnih snaga koje učestvuju u medjunarodnoj misiji u Afganistanu.

Tokom posete Hrvatskoj Buš se, zajedno sa članovima svoje delegacije na čijm je čelu bila državni sekretar Kondoliza Rajs, sastao sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom. Glavne teme razgovora bile su situacija u jugoistočnoj Evropi, posebno stanje na Kosovu, i problemi i krizna žarišta u svetu, a pre svega situacija u Afganistanu i Iraku.

Buš je sa hrvatskim zvaničnicima razgovarao i o evroatlantskim integracijama zemalja regiona koje nisu dobile pozivnicu za članstvo u NATO-u. Američki predsednik je nakon sastanka sa Sanaderom, ali i u govoru pred gradjanima na Markovom trgu poručio da NATO i SAD sve zemlje regiona smatraju budućim saveznicima i da su im vrata Alijanse otvorena.

Buš je posebno pozdravio poziv Hrvatskoj i Albaniji za članstvo u NATO-u, koji im je upućen na upravo završenom samitu u Bukureštu. On je, takodje, izrazio nadu i da će i Makedonija uskoro rešiti spor oko imena sa Grčkom i takodje ući u Alijansu. O toj je temi, kao i o budućoj vojnoj i ekonomskoj saradnji izmedju novih članica NATO-a i Amerike, na današnjem radnom ručku, uz hrvatske domaćine, posebno razgovarao i sa predsednicima Albanije Bamirom Topijem i Makedonije Brankom Crvenkovskim.

Na svečanoj večeri koju je u čast visokog gosta i cele američke delegacije priredio Mesić, prisustvovale su u brojne poznate ličnosti hrvatskog javnog života. Američkog predsednika je na Markovom trgu neposredno pre i nakon prigodnog govora pozdravilo više od 3.500 okupljenih gradjana, koji su nakon govora imali priliku kratko da se pozdrave sa visokim gostom.

Američki predsednik je svojim dolaskom podstakao i suprotne emocije, pa su na ulice i trgove Zagreba u petak uveče i nešto manje u subotu ujutro izašli i oni koji su se odazvali pozivu za protest protiv američke politike u svetu i kršenja ljudskih prava u Iraku i bazi Gvantanamo na Kubi. Prvog dana, protestima na Trgu Francuske republike i na Cvjetnom trgu u samom centru grada prisustvovalo je nekoliko stotina gradjana, uglavnom mladih pripadnika antiglobalističkih i anarhističkih pokreta, koji su nosili antiameričke transparente, dok je u subotu ujutro taj broj bio značajno manji.

Kako je i uobičajeno, Buš je u znak sećanja na boravak u Hrvatskoj od svojih domaćina dobio i prigodne poklone. Mesić mu je uručio repliku istorijskog srednjedalmatinskog ribarskog brodića "falkuša", a Sanader mu je poklonio reprint vredne srednjovekovne liturgijske knjige, misala iz 15. veka.

Tokom Bušove posete, u Zagrebu je vladao poseban saobraćjani režim, a ulice kojima se protekla dva dana kretala kolona predsedničkih vozila i pratećeg obezbedjenja povremeno su bile u potpunosti blokirane.

XS
SM
MD
LG