Linkovi

Samit NATO-a okončan susretom čelnika Alijanse sa ruskim predsednikom Putinom


Najveći samit u istoriji NATO-a okončan je u Bukureštu susretom čelnika Alijanse sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je - kako je ocenjeno, protekao u pozitivnoj atmosferi, ali bez značajnog napretka u vezi sa rešavanjem spornih pitanja.

Ruski predsednik je nakon susreta sa liderima Alijanse kazao da ne vidi mogućnost novog Hladnog rata, uprkos postojećim razlikama u vezi sa nizom pitanja.

“To nije u ničijem interesu. Možda postoje neke sile koje bi htele da izvuku korist iz još jednog Hladnog rata, ali globalni igrači - Evropa, Sjedinjene Države i Rusija, nisu zainteresovani za povratak u prošlost.”

Putin je dodao da su i NATO i Moskva svesni razlika u stavovima, ali da i dalje nameravaju da saradjuju u oblastima od zajedničkog interesa. Generalni sekretar Jap de hop Shefer ocenio je da je razgovor sa ruskim liderom protekao u pozitivnom duhu.

“Na sastanku nije bilo značajnog napretka u vezi sa rešavanjem spornih pitanja, ali se okončao određivanjem zadataka za bližu i dalju budućnost.”

Moskva se oštro protivi pridruživanju Ukrajine i Gruzije, koje na samitu u Bukreštu nisu uključene u akcioni plan za članstvo, ali im je obećano da će se to dogoditi u budućnosti. Ruski predsednik takođe smatra da američki plan da postavi deo odbrambenog štita u Poljskoj i Češkoj, uprkos suprotnim uveravanjima, i dalje predstavlja pretnju.

“Prisustvo snažnog vojnog bloka na našim granicama, u Rusiji će biti shvaćeno kao direktna pretnja bezbednosti zemlje. Uverovanja da taj proces nije uperen protiv Rusije nisu dovoljna, jer nacionalna bezbednost ne može zavisiti od nečijeg obećanja”, rekao je Putin.

“NATO nije protiv nikoga, naročito Rusije. Štit je uperen protiv snaga koje se bave terorističkim aktivnostima i ugrožavaju bezbednost,” rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

O kontoroverznom protivraketnom sistemu, koji je dobio podršku zemalja članica Alijanse, raspravljaće se i na sastanku ruskog i američkog predsednika u Sočiju.

XS
SM
MD
LG