Linkovi

Naučnici snimili insekte iz vremena kada su zemljom vladali dinosauri


Uz pomoć sinhrotrona čiji zraci mogu da prodiru i kroz neprovidne materijale, francuski naučnici uspeli su da precizno snime insekte iz vremena kada su zemljom vladali dinosauri.

Od ranije je poznato da se u providnim komadima stvrdnute smole četinara iz praistorijskog doba, zvane ćilibar, ponekad mogu naći insekti koji su se zalepili za nju kada je još bila tečna. Sumnjajući da se i u grumenju neprovidnog ćilibara, pronađenom u području Šarentez, a jugozapadu Francuske, možda nalaze neki interesantni primerci praistorijske flore i faune, paleontolozi su odneli grumenje u Evropsko postrojenje za sinhrotronsku radijaciju kraj Grenobla. Kada su grumenje izložili snažnom snopu iks-zraka imali su šta da vide - čitavu menažeriju insekata koji su nekada zujali dinosaurima oko ušiju.

U oko 600 grumenova ćilibara, koji izgledaju kao žućkasti kameničići nepravilnog oblika, otkrili su više od 300 raznih vrsta stršljenova, paukova, mrava i muva, veličine jednog do četiri milimetra. Kako su primerci ćilibara mogli da se okreću u snopu iks-zraka dobijeni snimci su trodimenzionalni, tako da na kompjuterskom ekranu mogu da se posmatraju sa svih strana. Ali to još nije sve.

Uz pomoć laserskog trodimenzionalnog štampača naučnici su izradili uveličane trodimenzionalne plastične modele insekata veličine dvadesetak santimetara. Naučnici se nadaju da će ovom metodom moći da otkriju i druge tajne zalivene u drugim neprovidnim materijalima.

XS
SM
MD
LG