Linkovi

Ramuš Haradinaj i Idriz Baljaj oslobođeni, Ljah Brahimiju šest godina


Haški tribunal oslobodio je danas bivšeg vodju OVK Ramuša Haradinaja i saoptuženog Idriza Baljaja krivice za ratne zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998, a trećeoptuženog Ljaha Brahimaja je osudio na godina zatvora zbog okrutno postupanje i mučenje zatvorenika.

Haradinaj i Baljaj oslobodjeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj je proglašen krivim po dve tačke koa mu je na teret stavljala mučenje i okrutno postupanje prema dvojici zatvorenika. Prema presudi koju je saopštio predsedavajući sudija Alfons Ori, tužioci tokom sudjenja nisu dokazali da su Haradinaj, Baljaj i Brahimaj bili učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo uklanjanje srpskog stanovništva i drugih nealbanaca sa područja oko Dečana kako bi na njemu bila učvršćena kontrola OVK.

Nije dokazana ni individualna krivica Haradinaja i Baljaja, a trećeoptuženi Brahimaj proglašen je lično odgovornim za okrutno postupanje i mučenje dva svedoka u pritvorskom centru OVK u Jablanici u leto 1998. godine.

Sudija Ori naznačio je da je veće imalo problema sa obezbedjivanjem iskaza velikog broja svedoka koji su kao opravdanje navodili "strah". I strane u postupku su se koristile nepovoljnom atmosferom za svedoke na Kosovu, naznačio je sudija. U završnoj reči, krajem januara, tužioci su zatražili da svoj trojici bude izrečena kazna od 25 godina zatvora.

Odbrana je, nasuprot tome, tražila da optuženi budu oslobodjeni zato što njihova krivica nije dokazana. Branioci Haradinaja, Baljaja i Brahimaja prethodno pred sudsko veće nisu izveli nijednog svedoka odbrane, smatrajući da to nije potrebno.

Alijansa za budućnost Kosova oduševljena presudom Haškog tribunala

Alijansa za budućnost Kosova izrazila je danas oduševljenje presudom kojom je Haški tribunal oslobodio predsednika te stranke Ramuša Haradinaja svih optužbi. Članovi predsedništva Alijansa za budućnost Kosova i mnogobrojni simpatizeri su oduševljeno prihvatili presudu Haškog tribunala, kojom je Haradinaj proglašen nevinim po svim optužbama. Ubedjenje u nevinost bivševg premijera Kosova, tokom dana izrekao je i predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Vojislav Koštunica: Haški tribunal se ruga pravdi i žrtvama

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da se oslobadjajućom presudom bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Hradinaju, Haški tribunal tribunal ruga pravdi i nevinim žrtvama.

"Mračna odluka Haškog tribunala da oslobodi Haradinija potpuno svedoči da se radi o sudu koji ne postoji da bi se izricala pravda", naveo je Koštunica i izjavi dostavljenoj medijima.

On je cenio da se radi o sudu koji je pored ostalog napravljen da se onima koji su počinili zločine, kao što je to Haradinaj, izda zvanično uverenje da su nevini.

"Time je pored Haradinajevih zločina nad Srbima napravljen novi veliki zločin i to Srbija javno i nedvosmisleno saopštava. Haški tribunal se ovom odlukom ruga pravdi i ruga se nevinim žrtvama koje su stradale od ruke Haradinaja", istakao je predsednik Vlade Srbije.

Slobodan Samardžić i Božidar Djelić: Presuda katastrofalna

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je danas da je oslobadjajuća presuda bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju katarstofalna i da će imati brojne političke, moralne i pravne posledice. Samardžić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije podsetio da se brojni svedoci tužilaštva nisu pojavili na sudjenju Haradinaju, a da su dva svedoka protiv bišeg vodje OVK ubijeni. Ministar je ocenio da je odlika o oslobadjanju "glogov kolac" u grudi Haškog tribunala i da dokazuje da nije ostvarena pravda.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić ocenio je da je danas crni dan za medjunarodnu pravdu i da je odluka o oslobadjanju skandalozna i zbog toga što je sudjenje bilo praćeno pritiscima na svedoke i ubistvima. Djelić je rekao da će oslobadjanje Haradinaja biti veliki udarac za stabilnost u regionu i da će negativno uticati na proces pomirenja dva naroda.

Vladimir Vukčević: Haški tribunal zreo za penziju

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocenio je danas da oslobadjajuća presuda bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova Ramusu Haradinaju govori da je Haški tribunal zreo za penziju.

"On je svoju istorijsku ulogu očigledno odigrao i to u momentu kada političke elite u regionu i kod nas nisu mogle da se suoče sa ratnim zločinima", rekao je Vukčević.

Prema njegovoj oceni, pad kvliteta sudjenja je očigledan ne samo u ovom slučaju, i ukazao na to da je devet svedoka ubijeno u periodu od 2003. do 2007. godine, a veće dozvoljavalo da se optuženi brani sa slobode kada su ti ljudi bili ubijeni.

"Jednog svedoka je udario džip u Crnog Gori, jedan je ubijen nožem na Kosovu, dvoje je stradalo pod nerazjašnjenim okolnostima u saobraćajnim nesrećama, na petoro je izvršen atentat, a trojica od njih su bili u sistemu zaštite", istakao je Vukčević.

Prema negovoj oceni bez devet ubijenih svedoka i mnogo zastrašenih nema jakog slučaja. Vukčević je kazao da danas u regionu ima kredibilnih pravosudja koja mogu da se nose sa takvim predmetima na visoko profesionalan način.

"Lično sam se uverio kroz slučaj Lekaj u odgovornost Haradinaja u zločinima na Paštriku", naglasio je tužilac za ratne zločine i podsetio da je Lekaj u Beogradu osudjen na 13 godina zatvora pravosnažno.

"Tuzilaštvio tribunala će uložiti žalbu i predložiću glavnom tužiocu Haškog tribunala Bramercu da mu u toku drugostepenog postupka stavim na rapolaganje svog zamenika Dragoljuba Stankovića koji vodi kosovske predmete ", dodao je Vukčević.

Simo Spasić: Haškom tribunalu nisu važne srpske žrtve

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, zarobljenih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić ocenio je danas da je oslobadjajuća presuda bivšem vodji OVK Ramušu Haradinaju dokaz da za Haški tribunbal nisu važne srpske žrtve. Spasić je rekao da će ta presuda kojom je dokazani zločinac oslobodjen svih optužbi za zločine "dodatno da ubije" porodice Srba koji su kidnapovani, zarobljeni i ubieni na Kosovu od 1998. godine. Spasić je istakao da odgovor o toj presudi moraju dati oni državnici, ministri pravde i premijeri koji su dozvolili da Tribunalu budu isporučeni srpski generali jer su time dokazali da su jedino Srbi krivi za ubijene Hrvate, Muslimane i Albance.

"Sutra će u Prištini milion Albanaca da dočeka svog narodnog heroja jer je očistio teritoriju Kosova i Metohije od Srba i ostalih nealbanaca", naveo je on.

Haradinaju, Baljaju i Brahimaju sudjeno je po optužnici za zločine nad Srbima, Romima i Albancima izmedju marta i oktobra 1998. U 37 tačaka, optužnica im je na teret stavljala višestruko ubistvo, progon, deportaciju, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, otmice, zlostavljanje i silovanje. U to vreme, Haradinaj je, po optužnici, bio vodja OVK u okolini Dečana, Baljaj je komandovao specijalnom jedinicom "Crni orlovi", a Brahimaj je član glavnog štaba OVK i zapovednik pritvora z zarobljenike OVK.

Prema optužnici, oko 40 žrtava pronadjeno je u masovnoj grobnici kod Radonjićkog jezera, u neposrednoj blizini baze specijalne jedinice OVK "Crni orlovi" kojom je komandovao drugooptuženi Baljaj i nešto više od kilometra od rodne kuće i štaba Haradinaja u selu Glodjane. Sudjenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta prošle godine. Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izvelo 81 svedoka, a dvojica su odbila da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte više puta je, uključujući i pred Savetom bezbednosti UN, upozoravala da se svedoci protiv Haradinaja na Kosovu uznemiravaju i zastrašuju i da to tužiocima pričinjava velike probleme u izvodjenju dokaza.

Haradinaj se dobrovoljno predao Tribunalu 9. marta 2005. neposredno pošto je podneo ostavku na dužnost premijera Kosova. Istog dana u Hag su iz Prištine prebačeni i Baljaj i Brahimaj. U prvom pojavljivanju pred sudijama, sva trojica su odbacila krivicu. Tribunal je na privremenu slobodu do početka sudjenja, Haradinaja pustio 9. juna 2005, a kasnije mu je, na zahtev odbrane i uprkos protivljenju tužilaštva, dozvolio da u ograničenoj meri javno nastupa na Kosovu kao lider Alijanse za budućnost Kosova.

XS
SM
MD
LG