Linkovi

Oli Ren: Po mome mišljenju, postoje uslovi za potpis na SSP sa Srbijom


Evropski komesar za proširenje, Oli Ren, uveren je da je Srbija sada ostvarila sve uslove za potpis na Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU- on je to izjavio nakon susreta sa predsednikom srpskog parlamenta, Oliverom Dulićem, a integracijski proces je, uverenje je komesara Rena, nerazdvojiv od teme predstojećih parlametarnih izbora u Srbiji:

"Mi nismo ti koji će glasati na izborima u Srbiji- nama je samo stalo da demokratski principi prevagnu, kao i vladavina zakona. Naravno, želeli bi smo da vidimo takvu parlamentarnu većinu koja će biti za članstvo u EU, kao i za ispunjavanje uslova za to, te putovanja oslobodjena viza. Drugim rečima, verujem da će svi srpski gradjani posmatrati političke partije i političare očima potrošača koji štite svoje interese, da li će političari biti i za prvi i drugi korak. Prvi korak znači želju za članstvom u EU, a drugi znači volju da se ispune preduslovi kako bi i članstvo bilo moguće. Slično važi i za bezvizni režim: ako želite putovanja bez viza, tada treba da ispunite uslove kao što eu biometrijeski pasoši, te objedinjeni sistem kontrole granica".

Komesar Ren je jasno iskazao volju da, čim se unutar evropskih članica postigne konsenzus, Srbija dobije potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Trenutno Holandija, a sa njom i Belgija, insistiraju da Beograd pre potpisa uhapsi i preda Hagu Ratka Mladića:

"Po mome mišljenju, postoje uslovi za potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Srbija poslednjih godina i od proleća prošle godine ima pojačanu saradnju sa Hagom. Važno je da Srbija ostane na evropskom putu ukoliko želimo da vidimo Ratka Mladića u Hagu. Nova vlada se mora posvetiti saradnji sa Sudom, a iz moga ugla, moguće je da Komisija potpiše Sporazum sa Srbijom, zadržavajući uslovljavanje saradnje sa Hagom za ratifikaciju Sporazuma. Trenutno nema konsenzusa o tome medju evropskim članicama, ali vjerujem da će se diskusija nastaviti medju zemljama članicama o ovom pitanju".

Prvi čovek srpskog parlamenta se susreo danas i sa predsednikom EP, Hans Gertom Peteringom, koji je ponovio uverenje da se Sporazum sa Srbijom treba potpisati što pre:

"U našem je interesu da da se što pre potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ja ću pokušati da dam lični dporinos kako bih ubedio one koji u to još nisu ubedjeni da se potpisivanje mora desiti što pre. Daću sve od sebe kako bih u tome uspeo, a drugo pitanje je pitanje viza- reč je o delikatnoj stvari, jer se tiče pitanja bezbednosti. Medjutim, treba da nam bude sasvim jasno, nama u Uniji i EP- Srbija je evropska nacija, njeni stanovnici su stanovnici Evrope, koji pripadaju Evropi i jednog dana će biti unutar EU, iako je reč o sasvim sigurno, dugom putu."


XS
SM
MD
LG