Linkovi

Bukurešt: NATO potvrdio poziv Hrvatskoj i Albaniji da se priključe Alijansi


Hrvatska i Albanije pozvane su na samitu NATO-a u Bukureštu da se pridruže Alijansi, dok je Makedonija ostala bez pozivnice zbog spora sa Grčkom. Bosna i Hercegovina i Crna Gora uključene su u intezivan dijalog sa zapadnim vojnim savezom, što je pretposlednji korak do punopravnog članstva u Alijansi.

Pridruživanjem Hrvatske i Albanije počinje novo poglavlje na zapadnom Balkanu - kazao je generalni sekretar NATO-a Jap de op Shefer, nakon objavljivanja odluke o prijemu dve države.

“Vi dolazite iz regiona koji je do pre par godina bio pogođen užasnim konfliktom i zato vaše članstvo ima poseban značaj. Ono označava početak novog poglavlja za zapadni Balkan i pokazuje put u budućnost u kojoj će region biti u potpunosti integrisan u evro-atlantske institucije.”

Nove članice Alijanse pozdravio je i predsjednik Džordž Buš.

“Albanija i Hrvatska su spremne za odgovornost koju donosi članstvo u NATO-u i te dve države će biti izvanredne članice alijanse.”

Hrvatski i albanski visoki zvaničnici ocijenili su da je riječ o istorijskoj odluci.

“Dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost liderima zemalja članica NATO-a zbog istorijske odluke da pozovu Albaniju da postane članica najuspešnije političke i vojne alijanse svih vremena,”rekao je Beriša.

“Nova runda proširenja predstavlja još jedan značajan potez u okviru strategije za region i šalje jasan signal da vrata NATO-a ostaju otvorena za sve evropske zemlje koje su spremne da brane naše zajedničke demokratske vrijednosti,“ kazao je Ivo Sanader.

Na samitu u Bukureštu izostala je pozivnica Makedoniji zbog spora sa Grčkom u vezi sa imenom.

“Akteri tog spora radili su naporno kako bi, u okvirima Ujedinjenih nacija, našli rešenje za ime Makedonije, ali Alijansa sa žaljenjem konstatuje da nije bilo dogovora. Zato smo se saglasili da bivša jugoslovenska republika Makedonija bude pozvana čim se postigne rešenje prihvatljivo za obe strane“, istakao je Shefer.

U znak protesta zbog odluke lidera NATO-a, makedonska delegacija je nakon susreta sa predsednikom Bušom, napustila samit, otkazavši sve ostale susrete. Čelnici zemalja članica alijanse otvorili su Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori jasnu perspektivu za pristupanje savezu.

“Dogovoreno je da se počne Intezivni dijalog sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom o nizu političkih, vojnih, finansijskih i bezbjednosnih pitanja povezanih sa njihovim aspiracijama za učlanjenje. Mislim da je to još jedan pokazatelj odlučnosti NATO-a, istakao je generalni sekretar NATO-a Jap de op Shefer.

Jačanje saradnje sa Alijansom predloženo je i Srbiji. Vrata NATO-a, kako je ponovo istakao predsednik Buš, moraju ostati otvorena za prijem drugih evropskih zemalja koje su posvećene reformama i žele da osnaže vezu sa transatlantskom zajednicom.

XS
SM
MD
LG