Linkovi

Ambasada Kine u Podgorici prvi put organizovala brifing za novinare


Ambasada Kine u Podgorici danas je prvi put od kada je Crna Gora postala nezavisna država, organizovala brifing za novinare. Otpravnik poslova u ambasadi Kine U Liujan govorila je o pripremi Olimpijskih igara u Pekingu i situaciji na Tibetu.

Olimpijske igre događaj su na koji je Kina čekala 100 godina i kineski narod je, uz milijardu i 300 miliona dolara, uložio veliki napor u organizaciju Igara, saopštila je novinarima Wu Liyuan:

‘’Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, gospdin Žak Rog rekao je kako očekuje da će pekinške olimpijske igre biti najbolje organizovane Olimpijske igre u istoriji’’.

Komentarišući događaje u vezi sa zahtjevima za nezavisnost Tibeta, Liujan je potencirala incidente predstavnika, kako je istakla, separatističke klike dalaj-lame i njegovih pristalica u Kini i inostranstvu:

‘’Cilj ‘dalajevaca’ i njegove separatističke klike je da u osjetljivo vrijeme izazovu nemire, da pokušaju da ih prošire, čak i da naprave incidente sa krvoprolićem i time da vrše pritisak na kinesku vladu, poremete Olipmijske igre i ugrožavaju mirnu i skladnu društveno-političku situaciju u Kini’’.

Situacija na Tibetu se sada stabilizuje, a kineska vlada, rekla je Liujan, pokazala je sposobnost i odlučnost da sačuva mir i bezbjednost na Tibetu. Kina je spremna i da pregovara sa dalaj-lamom, ali ne i da prihvati stavove o okupaciji Tibeta i zahtjeve da se proglasi nezavisnost te pokrajine.

Kada su u pitanju inicijative o bojkotu svečanosti otvaranja OI zbog kršenja ljudskih prava u Kini, kakvu je juče iznijela i predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, Liujan je rekla da takvi prigovori ne odgovaraju realnom stanju:

‘’Kineska vlada je na najbolji način riješila ljudska prava u svojoj zemlji kod svih građana’’.

Liujan je negirala da se iz Kine ne može pristupiti internet sajtu YouTube na kome se nalaze scene intervencije policije prilikom martovskih događaja u Lasi.

XS
SM
MD
LG