Linkovi

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo oslobađajuću presudu Damiru Mandiću


Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je danas oslobađajuću presudu Damiru Mandiću i odlučio da se postupak, povodom ubistva direktora dnevnika „Dan“ Duška Jovanovića, vrati na ponovno suđenje.

Prvostepenu presudu, kojom je Mandić oslobođen optužbe da je učestvovao u ubistvu Jovanovića, izreklo je 27. decembra 2006. godine krivično vijeće sudije podgoričkog Višeg suda Radovana Mandića.

Apelacioni sud je predmet vratio Višem sudu na ponovno suđenje pred, kako se navodi, potpuno izmijenjenim sastavom vijeća.

U obrazloženju presude, koju je potpisao predsjednik Apelacionog suda Vukoman Golubović, navodi se da je opravdana žalba višeg državnog tužioca u Podgorici i porodice Jovanović da je prvostepeni sud izveo pogrešne zaključke, koji ne proizilaze iz činjenica koje su utvrđene na temelju izvedenih dokaza na glavnom pretresu.

„Tako prvostepeni sud uzima da nije dokazano da je optuženi učestvovao u kupovini vozila „golf 3“, koje je korišćeno u izvršenju ubistva. Po ocjeni Apelacionog suda, ovakav zaključak dovodi se u ozbiljnu sumnju, jer je prvostepeni sud iz dokaza izvedenih u postupku utvrdio da je prilikom kupovine vozila obavljena komunikacija sa mobilnog telefona optuženog“, navodi se u obrazloženju.

Navodi se i da je vještačenjem, koje je obavila ekspertska grupa iz Visbadena, utvrđeno da je na garderobi optuženog dokazano prisustvo barutnih čestica.

„Međutim, prvostepeni sud, osim jednostavne konstatacije da se na osnovu ovih činjenica ne može dokazati prisustvo optuženog u kritično vrijeme u vozilu „golf 3“, ne daje razloge čime se rukovodio pri donošenju ovakvog zaključka“, konstatovao je Apelacioni sud.

Ukazuje se i da prvostepeni sud nije uzeo u obzir ni mišljenje vještaka za telekomunikaciju koji je, na osnovu listinga, utvrdio da se optuženi nije kritične večeri nalazio na mjestu, odnosno lokacijama koje je navodio u svojoj odbrani.

„Na osnovu svega navedenog, proizilazi da prvostepeni sud u dosadašnjem postupku nije izveo detaljnu analizu i svestranu ocjenu svakog dokaza, posebno i u njegovoj ukupnosti“, naveo je Apelacioni sud.

XS
SM
MD
LG