Linkovi

Brisel: Dulić razgovarao o perspektivama Srbije i njenom priključenju EU


Srbija je počela da komunicira sa Evropskom unijom- tako bi se mogla komentarisati vest da je predsednik Skupštine Srbije, Oliver Dulić danas započeo dvodnevne susrete u Briselu- planirani su tako susreti sa evropskim komesarom za poroširenje, predsednikom Evropskog parlamenta, a pre svih, u Srbiji i njenoj budućnosi gost iz Beograda je razgovarao sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom.

Svakako da je ključna vest današnjeg susreta dva zvaničnika to da je do susreta došlo- posle duže pauze i razmene oštrih poruka na relaciji Beograd - Brisel o tome da li Srbiji uopšte treba evropska opcija. Treba, uveren je predsednik Skupštine Srbije, Oliver Dulić. Dulić smatra da je perspektivu članstva Srbije u Uniji moguće ostvariti za nekoliko godina.

"Mi mislimo da je to moguće uraditi za nekoliko godina. Mislim da ovi razgovori, a siguran sam, i akcije koje slede u budućnosti i od strane Srbije i od strane EU će razuveriti one koji kažu da Srbija treba da postane članica Evropske unije za mnogo godina, ili nikad. Svakako, naši građani, što je pre moguće, trebalo bi da počnu da mnogo, mnogo više da osećaju konkretnih pozitivnih stvari", naveo je Dulić.

Pedsednik Skupštine podseća i da je stav Srbije da treba ispuniti sve preuzete obaveze.

"Pitanje potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u ovom trenutku je, naravno, mnogo više pitanje stava Holandije, nego pitanje drugih evropskih institucija. Svi stoje iza toga da Srbija treba što pre da potpiše Sporazum. Srbija stoji iza toga da treba da ispuni sve neophodne preuzete obaveze, koje se, pre svega, tiču saradnje sa Haškim tribunalom", kazao je predsednik Skupštine.

Sutra se nastavljaju briselski susreti zvaničnika iz Beograda, a već sada je jasno da im je ključni cilj uveravanje evropskih sagovornika da je budućnost Srbije unutar Unije, prostora kojem pripada zajedno sa svojim balkanskim okruženjem.

XS
SM
MD
LG