Linkovi

Prvi čovek Federalnih rezervi Bernanki: Recesija moguća, ali nije izvesna


Prvi čovek Federalnih rezervi Ben Bernanki je pred zakonodavcima na Kapitol Hilu govorio o stanju američke ekonomije. Iako je vešto izbegavao da upotrebi reč “recesija”, nije delovao previše optimistično kada je govorio o problemima na finansijskom tržištu i tržištu nekretnina. Bio je to najpesimističniji nastup Bena Bernankija.

"Izgleda da bruto domaći proizvod možda opšte neće rasti u prvoj polivini 2008. a možda se čk i smanji."

Svedočenje Bernankija pred kongresnim panelom poprimilo je raspoloženje sa otvaranja berze na Vol stritu. Vrednost akcija se na otvaranju sunovratila, jer su se investitori uplašili Bernenkijevog upozorenja.

Juče je vrednost deonica rasla uprkos činjenici da su neke vodeće investicione banke prijavile milijarde dolara gubitka na lošim hipotekarnim aranžmanima.

"Recesija je moguća, ali nije izvesna. Rast je usporen i potrebno je više podataka da bi izveli precizan zaključak”, kaže Bernanki.

No radnička klasa, poput vozača, traži više od dodatne statistike.

"Naši džepovi su prazni i tu ništa ne možemo da uradimo”.

U ništa boljoj situaciji su vlasnici kuća, koji od vlade traže da im pomogne kao što je nedavno pomogla da banka Bear Stearns ne propadne. Pomoć bi mogla da stigne upravo od Federalnih rezervi, jer Bernanki veruje da će se ekonomija oporaviti u drugoj polovini godine.

XS
SM
MD
LG