Linkovi

Ren: Crna Gora na dobrom putu ka novoj fazi integracije u EU


Posjeta Briselu crnogorskog premijera, Mile Đukanovića, bila je prilika da se ukaže na značaj Crne Gore u regionalnom aspektu, kao i na potrebu da, sada kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Briselom, zvanična Podgorica što prije na unutrašnjem planu osnaži kapacitete javne uprave, vladavinu zakona, borbu protiv, korupcije i kriminala.

Crna Gora je na dobrom putu da u skoro vrijeme dođe do nove faze odnosa sa Evropskom unijom, ukazao je danas evropski komesar za proširenje, Oli Ren, nakon što se susreo sa crnogorskim premijerom.

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren:

" Crna Gora posebno treba da osnaži kapacitete javne uprave, pojača vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala. Progres Crne Gore prema Evropskoj uniji zavisi od reformi koje se sprovode na terenu. Lično, vjerujem da bi Crna Gora trebala što prije da bude u stanju da preuzme naredni korak u evropskim integracijama".

Crnogorski premijer, Milo Đukanović:

“Ponovio sam nešto što je poznat stav Vlade – da je za nas najvažnije da kroz realizaciju unutrašnjih reformi postižemo viši nivo demokratskih i ekonomskih standarda, koji će nam obezbijediti da u Crnoj Gori živimo životom razvijene Evrope 21. vijeka”

Za visokog predstavnika EU, Havjiera Solanu, posebno dobra vijest je da Crna Gora već ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u džepu, te da je na snazi i privremeni sporazum koji omogućava da se u procesu integrisanja sa evropskim institucijama ne gubi dragocjeno vrijeme:

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana:

"Vjerujem da su odnosi izmedju Crne Gore i Evropske Unije vrlo, vrlo dobri. Kao što znate, već je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a u januaru je I privremeni sporazum počeo sa implementacijom. To je veoma važna vijest.
Trenutno, možemo reći da se sve odvija pozitivno, i zaista se nadamo da će sve predstojeće reforme biti sprovedene istim ritmom kao i dosadašnje".

Crnogorski premijer, Milo Djukanović:

“Stvaraćemo pretpostavke za blisko dostizanje onoga što je naš najvažniji nacionalni cilj i interes, a to je punopravno članstvo u EU i NATO.”

Ispraćajući gosta iz Podgorice, Solana je još jednom ponovio uvjerenje da će, na regionalnom planu, Crna Gora nastaviti sa važnom i konstruktivnom ulogom kakvu je imala i do sada.

XS
SM
MD
LG