Linkovi

Šutanovac optužuje: Koštunica i Samardžić organizovali nerede


Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da ono što se dešavalo u Beogradu i na Kosovu povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova nije slučajno i da je koordinirano i rukovođeno iz Beograda i u najvećoj meri bez znanja Vlade.

Ministar Šutanovac je rekao da se to dešavalo po dogovoru ministra za Kosovo Slobodana Samardžića i tehničkog premijera Vojislava Koštunice. O potezima ministra Samardžića nisu upoznati ni predsednik Republike ni Vlada, rekao je Šutanovac i pojasnio da u Vladi nikada nije pomenuta mogućnost podele Kosova.

Na to je odmah reagovao savetnik premijera Branislav Ristivojević i odbacio optužbe da premijer i ministar za Kosovo stoje iza nereda nastalih posle proglašenja nezavisnosti.

Funkcioner Saveta za regionalnu saradnju i bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović smatra da se o Kosovu razgovara na kampanjski predizborni način sa puno gneva i da niko od koalicionih partnera ne pristupa toj temi na način odgovorne vlasti. Tehnička Vlada radi na nivou grupe suprotstavljenih ministara koji pokušavaju da odgovore dnevno diktiranim stranačkim interesima, kaže Svilanović.

A direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija mora što pre da vrati pun nivo diplomatskih, političkih i privrednih komunikacija sa svetom koje su prekinute povlačenjem ambasadora iz država koje su priznale nezavisnost Kosova. Srbija ne sme da seče granu na kojoj sedi i njeni predstavnici ne smeju da napuštaju sastanke na kojima se govori o Srbiji i njenoj budućnosti, rekao je Vejvoda i naglasio da su privreda i politika tesno povezani i da su zato najopasnije privredna izolacija i samoizolacija.

XS
SM
MD
LG