Linkovi

Uoči samita u Bukureštu ambasadori NATO kod Đukanovića


Crna Gora je dosadašnjim učinkom u evroatlanskim integracijama pokazala da je kredibilan partner međunarodne zajednice i da je izgradila preduslove za dinamično priključenje NATO i Evropskoj uniji. To su danas na sastanku u Podgorici konstatovali crnogorski premijer Milo Đukanović i ambasadori zemalja članica NATO u Crnoj Gori.

Đukanović je tokom sastanka potencirao planove Vlade za intenziviranje procesa evroatlantskih integracija u narednom periodu, sa akcentom na očekivanja od Samita NATO u Bukureštu, navedeno je u saopštenju.

On je ocijenio značajnim što će Samit biti posvećen i Zapadnom Balkanu, i što će Crna Gora kao članica Partnerstva za mir prvi put učestvovati na tako značajnom skupu.

Đukanović je uvjeren da će NATO prepoznati dosadašnji učinak Crne Gore i da će ona na Samitu biti uključena u Intenzivirani dijalog sa Alijansom.

On je kazao da Crna Gora podržava proširenje NATO na Zapadni Balkan, pozivom Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji za članstvo, što će doprinijeti stabilnosti i bezbjednosti regiona i potvrditi njegovu evroatlantsku perspektivu.

"Očekivanim napretkom Crne Gore i ostalih zemalja regiona na Samitu, NATO će potvrditi politiku otvorenih vrata i činjenicu da se svaka zemlja ocjenjuje u skladu sa individualnim napretkom", rekao je Đukanović.

Ambasadori zemalja članica NATO podržali su integraciju Crne Gore u NATO. Oni očekuju da će Crna Gora postati dio Intenziviranog dijaloga sa NATO u Bukureštu, posebno imajući u vidu "impresivan napredak koji je napravila u reformama u okviru PzM", kaže se u saopštenju.

Oni su potvrdili spremnost zemalja NATO da nastave političku i ekspertsku podršku Crnoj Gori u procesu evroatlantskih integracija.

XS
SM
MD
LG