Linkovi

Vujanović: Novi mandat za bolji život građana i integraciju Crne Gore u EU


Predizborna kampanja za predsjedničke izbore u Crnoj Gori ulazi u završnicu. Do izbora je ostalo šest dana, a predstavljanje kandidata za predsjednika Crne Gore Glas Amerike završava intervjuom sa aktuelnim predsjednikom Filipom Vujanovićem koji je uvjeren da će pobijediti u prvom izbornom krugu.

Aktuelni predsjednik Crne Gore koji konkuriše za novi mandat, svjestan je da novo vrijeme u kome je pitanje države na dugi rok riješeno, nosi sa sobom nove izazove, drugačije od onih uoči ranijih izbornih trka:

''Kao i svaki predsjednik države koji konkuriše za novi mandat, očekujem da građani ocijene kvalitet ovog mandata u kome je obnovljena državnost Crne Gore, u kome je ona međunarodno afirmisana, primljena u brojne međunarodne organizacije i u bilateralnoj komunikaciji dobila brojna priznanja i uvažavanja. Naravno da će moj novi mandat biti posvećen afirmaciji integracije Crne Gore u EU, integraciji koja je strateški cilj Crne Gore, u čemu je ona pokazala vrlo ozbiljnu i odgovornu poziciju i uvažila ono što je potreba građana i istovremeno potreba države, uz visoki respekt Komisije EU onoga što je Crna Gora do sada učinila na tom putu. Naravno da ću biti posvećen i svemu onome što će biti u funkciji boljeg kvaliteta života građana Crne Gore i u funkciji još bolje međunarodne pozicije Crne Gore, radeći ono što je nadležnost predsjednika države''.

Optužbe protivkandidata, ali i nekih međunarodnih posmatračkih misija, da koristi državne resurse za potrebe predizborne kampanje, Vujanović smatra neosnovanim:

''Nemam nikakvu logistiku koju koristim kao aktuelni predsjednik. Ja sam predsjednik države koji vrši tu dužnost i sada i do preuzimanja novog mandata. U obavezi sam da se ponašam kao predsjednik države i ne znam u čemu bih ja koristio logistiku države, ako sam predsjednik države koji konkuriše za novi mandat''.

Vujanović svoje protivkandidate ne smatra ozbiljnom konkurencijom, budući da je, kako kaže, jedini kanidat koji pripada suverenističkom bloku:

''Nijesam komentarisao tokom kampanje moje protivkandidate niti sam se bavio onimšto oni saopštavaju svojim biračima. Vodio sam pozitivnu kampanju i nastojao da, ako govorim o njima, da ih čak citiram, pa sam na nekoliko tribina pročitao ono što je njihovo viđenje, kako ne bih bio označen kao čovjek koji prepričava, parafrazira ili na bilo koji način mijenja njihove političke stavove. Dakle, oni se bave svojim biračkim tijelom, ja upućujem poruke onima koji su podržali ovu državnu politiku u prethodnom mandatu, koju će izvjesno podržati u značajno većem broju u narednom mandatu. Uvjeren sam da ću pobijediti u prvom izbornom krugu''.

Aktuelni predsjednik odbija primjedbu da je njegova stranka gotovo dvije decenije na vlasti, podsjećajući na kratak period manjinske vlade sa liberalima i tadašnjeg lošeg funkcionisanja vlasti, zbog čega se, tvrdi, ne može govoriti o kontinuitetu vladavine DPS-a:

''Ne mislim da je trajanje jedne vlasti nešto što je hendikep vlasti. Mislim da je to kvalitet vlasti i da to pokazuje ozbiljan odnos prema onome što su izborna obećanja i njihova realizacija. Ja sam učestvovao u jednom periodu vrlo važnih, istorijskih zbivanja za Crnu Goru u prethodnom mandatu gdje se obnovila državnost Crne Gore, bez konflikta unutar nje, bez distance od Srbije, bez izolacije od međunarodne zajednice.Sve je to prijetilo kao opasnost Crnoj Gori. Naš demokratski referendum izazvao je poštovanje i uvažavanje Crne Gore, brzi prijem u međunarodne organizacije i brzo međunarodno priznanje. Crna Gora se vrlo afirmisala u međunarodnim organizacijama i u bilateralnim komunikacijama i mislim da je to ono što građani iskazuju kao sadržaj koji treba poštovati, na temelju čega imaju povjerenje i u moj naredni mandat. Dakle, mislim da je volja građana u svim, pa i predsjedničkim izborima presudna, a ne to koliko je ko na vlasti i koliko je puta u prethodnim mandatima dobijao povjerenje''.

Vujanović je uvjeren da njegov i naredni mandat Vlade, moraju biti posvećeni ekonomsko-socijalnim problemima Crne Gore, čemu predsjednik države mora biti dobra logistika:

''Uvjeren sam da saglasan odnos predsjednika države i vlade predstavlja garanciju uspjeha i Vladinih projekata. Dakle, mislim da mi prevashodno treba da se orijentišemo na ekonomsko-socijalna pitanja i, naravno, u okviru onoga što su kapaciteti države, integracija u EU je, prije svega, potreba građana Crne Gore. Da budemo svi, dakle i država i društvo posvećeni rješavanju problema korupcije i kriminala. I to jeste ne samo problem Crne Gore, nego i država regije i svi zajedno treba da se orijantišemo ka tome da dostignemo sve te standarde i u logistici društva učinimo sve da se problem kriminala i korupcije savlada''.

XS
SM
MD
LG