Linkovi

Lokalne organizacije osposobljavaju imigrante da pomažu drugim imigrantima


Imigranti koji se suočavaju sa problemima u prilagodjavanju na život u Sjedinjenim Državama često dobijaju pomoć od drugih imigranata, koji već duže vreme žive u Americi. Niz lokalnih organizacija na širem području Los Andjelesa nastoji da osposobi imigrante da pruže pomoć drugim imgrantima.

SAD se često nazivaju zemljom imigranata što potvrdjuju i podaci Biroa za popis stanovništva. Više od 10 odsto Amerikanaca rodjeno je u inostranstvu. Viljen Černjak je iz Ukrajine. Kao nastavnik fizike u penziji došao je u Los Andjeles i angažovao se u nekoliko lokalnih organizacija, uključujući i Jevrejsku porodičnu službu. Pošto govori i ruski, Černjak je i prevodilac volonter za druge imigrante.

«Pošto sam sada u penziji mogu da budem od pomoći i onima čije potrebe tako dobro shvatam,» kaže on.

Kalifornijska fondacija za lokalne zajednice navodi da su mnogi imigranti aktivni u organizacijama koje imaju sedišta u zemljama njihovog porekla. Ova fondacija proučava angažovanje gradjana i njihove volonterske aktivnosti u etničkim zajednicama. Karen Li je volonter u fondaciji «Cu Či», sa sedištem na Tajvanu. Ona i drugi volonteri posećaju porodice kojima je potrebna pomoć.

«Mislim da kada posećujete te porodice i pomažete ljudima shvatate koliko ste imali sreće. Tada ste u stanju da cenite ono što vam je život pružio. Kada to radite već neko vreme mislite da se više i ne bavite dobrotvornom aktivnošću. Počinjete da mislite da vam je dužnost da pomognete drugima ako ste u stanju da im pružite pomoć,» kaže Karen.

Marija Betankur došla je u Ameriku iz Kolumbije pre šest godina. Njena prijateljica Rosa Gonzales došla je iz Nikaragve još pre 40 godina. Obe su članovi hispanske organizacije - Centra za socijalnu pomoć, u Pasadeni u Kaliforniji. Ovde imigranti pohadjaju časove vežbanja, kao i časove na kojima uče o američkoj istoriji i vladi kako bi mogli da postanu naturalizovani državljani. Izvršni direktor Centra Rendi Hurtado Ertil kaže da volonteri poseduju znanje jezika potrebno da bi pomogli pridošlicama.

«Tu je i element kulturnog afiniteta - činjenica da možete da pomognete nekom iz Meksika, Centralne Amerike, Južne Amerike ili sa Kariba. Naši programi su se sada toliko proširili da možemo da pomognemo i ljudima iz celog sveta. Imamo starije imigrante koji su iz Jermenije, Francuske pa čak i iz Italije, Brazila, Kine... To su UN u malom,» kaže Ertil.

Ukrajinski imigrant Raisa Fajman, kaže da je bila inspirisana volonterima koji su joj pomogli kada je sama došla u Ameriku 1989. godine. Sada ona takodje pomaže drugima kao volonter.

«Nikada nisam imala do zadovoljstvo da nešto pružam drugima. U našoj kulturi niko nas nije učio o tome. Nismo znali ni da tako nešto postoji. Ovde mi čini zadovoljstvo da pomažem drugima,» kaže ona.

I drugi imigranti volonteri kažu da su otkrili svoju misiju pomažući drugima.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG