Linkovi

Izrael će ublažiti ograničenja kretanja Palestinaca na Zapadnoj obali


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs danas je razgovarala sa izraelskim, palestinskim i jordanskim liderima tokom druge posete Bliskom istoku za manje od mesec dana. Izrael je saopštio da će ublažiti određena ograničenja kretanja Palestinaca na Zapadnoj obali, da bi podstakao mirovne razgovore.

Izrael je saopštio da će ukloniti oko 50 barikada sa puteva na Zapadnoj obali i dopustiti neometani pristup Jerihonu, da bi ublažio ograničenja Palestincima koji moraju da prelaze preko teritorije pod izraelskom kontrolom. Te mere su najavljene posle razgovora državnog sekretara Kondolize Rajs, sa izraelskim ministrima inostranih poslova i odbrane i palestinskim premijerom Salamom Fajadom u Jerusalimu. Kondoliza Rajs je izjavila da će te mere doprineti unapredjenju mirovnog procesa.

«Radi se o značajnom napretku palestinskog naroda ka boljem životu i ekonomskoj održivosti Palestinaca, na putu ka uspostavljanju njihove države. Ovde se radi o zajedničkoj odgovornosti za atmosferu i realnost koje bi mogle da dovedu do uspostavljanja palestinske države zasnovane na bezbednosti i Izraela i Palestianca kao i ekonomskoj održivosti Palestinaca.»

Palestinci su obećali da će raditi na poboljšanju bezbednosti na Zapadnoj obali i uvodjenju reda u gradu Dženinu na Zapadnoj obali. Izrael je prošle nedelje saopštio da će dopustiti specijalno obučenim policijskim snagama lojalnim umerenom palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu da dođu u Dženin, da suzbiju ekstremizam u tom gradu. Izraelska ministarka inostranih poslova, Cipi Livni, saopštila je da Izrael želi da saradjuje sa umerenim Palestincima da bi poboljšao njihovu ekonomiju, ali je istakla da Palestinci moraju da poboljšaju bezbednosnu situaciju.

«Formula je da učinimo sve što možemo, dokle god to ne utiče na našu bezbednost, jer smo odgovorni i za bezbednost izraelskih gradjana, ali mislim da i Izrael i Palestinci razumeju da je palestinska ekonomija deo naših interesa i da je izraelska bezbednost deo palestinskih interesa.»

Cipi Livni je takođe rekla da Izrael podržava ideju o davanju nadoknade izraelskim naseljenicima koji pristanu da napuste naselja na Zapadnoj obali, mada je dodala da je ta ideja tek u povoju. Nastavljanje izraelske izgradnje naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, postalo su glavni kamen spoticanja u razgovorima Izraelaca i Palestinaca – jer Palestinci smatraju da ta izgradnja krši postojeće sporazume dve strane i da bi mogla da dovede u opasnost završni mirovni sporazum. Izrael kaže da će nastaviti da gradi na zemljištu koje namerava stalno da zadrži u okviru nekog konačnog sporazuma sa Palestincima. Posle razgovora sa jordanskim kraljem Abdulahom i predsednikom Abasom u Amanu, državni sekretar će se vratiti u Jerusalim na razgovore sa izraleskim i palestinskim pregovaračkim timovima. Potom se vraća u Aman na završne konsultacije sa predsednikom Abasom.

XS
SM
MD
LG