Linkovi

Izborna kampanja pokazuje da ne postoji zajednička politika o Kosovu


Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će do zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru nastupiti nova faza u odbrani Kosova u kojoj Srbija mora da ima jasno definisanu državnu politiku i strategiju.

Tadić nije isključio mogućnost povratka srpskih diplomata povučenih iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašeno nezavisno Kosovo dodao da ako se tako odluči da će to biti ne samo u ekonomskom interesu, već da bi se Srbija još snažnije diplomatski borila za svoj interes.

Predsednik Srbije optužio je ministra za Kosovo Slobodana Samardžića da je bez ikakve prethodne diskusije u Vladi i institucijama sistema, izneo ideju o funkcionalnom razdvajanju srpskog i albanskog naroda, kroz plan predložen UNMIK-u što de fakto vodi podeli Kosova i odbacio tvrdnju ministra Samardžića da je plan koji je predat UNMIK-u rađen u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova.

Na ovakve optužne reagovao je ministar Samardžić koji je izjavio da se nikada nije zalagao za podelu pokrajine i naveo da predsednik Tadić ne treba da unosi smutnju u državnu politiku Srbije na Kosovu, niti da obmanjuje javnost.

Međutim, i šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je da je s ministrom Samardžićem razgovarao o potrebi da se reinstitucionalizuje odnos sa UNMIK-om, ali da na žalost tekst sporazuma nije prošao adekvatnu Vladinu proceduru. Cilj sporazuma je da utvrdimo kako ćemo sarađivati sa UNMIK-om da bi se izbegli sukobi i da ne bismo ponovo prolazili kroz ono kroz šta smo prolazili poslednjih nedelja, rekao je Jeremić.

XS
SM
MD
LG