Linkovi

Globalizacija je ekonomskt termin, medjutim može da utiče i na vaše zdravlje


Globalizacija se često smatra ekonomskim terminom. Medjutim, ona može da utiče i na vaše zdravlje - od kineskih igračaka koje sadrže olovnu boju do pokvarene hrane za životinje, takodje iz Kine. Sada Amerikanci znaju da su i neki od njihovih lekova takodje napravljeni u kineskim fabrikama i da posebno jedan od njih uzrokuje probleme.

Supruga i sin Liroja Hjublija umrli su tokom poslednja dva meseca i on za to okrivljue Heparin koji su oni primali tokom dijalize bubrega. Heparin je razredjivač krvi koji sprečava da se krvni sudovi zapuše. Hjubli je podneo tužbu protiv proizvodjača.

«Ne znam šta da kažem, toliko sam besan. Ništa ne mogu da uradim povodom toga,» kaže on.

Heparin proizvodi američka kompanija. Medjutim, lek sadrži sastojak koji se proizvodi u Kini u fabrici u kojoj američka Agencija za hranu i lekove nikada nije izvršila inspekciju. Demokratska kongresmenka Lora Delauro je kritična prema agenciji.

«To je agencija koja je plaćena da čuva javno zdravlje ali je vode nekompetentni ljudi. To je neprihvatljivo,» ističe ona.

Agencija za hranu i lekove saopštila je da se priprema da izvrši inspekciju fabrike, a proizvodjač Bekster Internešnal je otada prestao da proizvodi Heparin. On je povezan sa oko 350 vrsta alergijskih reakcija, pre svega kod pacijenata koji su podvrgnuti dijalizi ili operaciji srca. Četvoro ljudi je umrlo. Nije sigurno da li je problem sa Heparinom nastao u kineskoj fabrici ali Piter Barton Hat, bivši glavni savetnik u Agenciji kaže da ti slučajevi ukazuju na potencijalno veliku opasnost.

«Oko 80 odsto onoga što nazivamo aktivnim farmaceutskim sastojcima proizvodi se izvan naše zemlje,» navodi Hat.

Hiljade kompanija proizvodi lekove izvan granica Sjedinjenih Država, ali Agencija za hranu i lekove nema podatke koja količina sastojaka za lekove je prodata u Sjedinjenim Državama. Ponovo Piter Barton Hat.

«Čak i da imaju potpuno sredjenu listu i da je ona potpuno kompjuterizovana, oni i dalje nemaju novca i osoblja da urade ono što se od njih očekuje,» ukazuje Hat.

Od Agencije za hranu i lekove zahteva se da obilazi američke fabrike lekova svake dve godine, ali se ne zahteva da strane fabrike obilazi tako često. Pre nekoliko meseci, u izveštaju koji su sačinili savetnici same Agencije, navodi se da ona nema dovoljno osoblja, novca i da ne obavlja svoj posao. I zato, Agencija za hranu i lekove priznaje da su životi Amerikanana pod rizikom – priznanje koje je samo naglašeno problemima sa Heparinom.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG