Linkovi

Duga i ogorčena borba Obame i Hilari mogla bi da pomogne Džonu Mekejnu!


Sve veći broj demokrata brine da bi duga i ogorčena borba za stranačku nominaciju između senatora Baraka Obame i Hilari Klinton mogla da pomogne republikancu Džonu Mekejnu.

Neke demokrate, mnogi od njih sledbenici Baraka Obame, izntvrde da nema načina da Hilari Klinton pobedi Obamu i osvoji više delegata za konvenciju, pa žele da ona, za dobrobit stranke, oustane od trke. Medjutim, Hilari Klinton tvrdi da je, tokom kampanje, od birača čula upravo suprotno.

«Ljudi mi najčešće kažu da ne odustajem. Nastavi, kažu, mi smo uz tebe.»

Obama ima više od stotinu delegata prednosti u odnosu na Klintonovu. Većina političkih analitičara veruje da su njene šanse da pobedi Obamu na preostalim primarnim izborima i stranačkim skupovima tako što će osvojiti više delegatskih mesta male - zbog toga što demokrate dele delegate na proporcionalnoj bazi. Hilari Klinton je favorit na predstojećim izborima u Pensilvaniji. Medjutim, Obama je uveren da će pobediti na preostalih deset nadmetanja koja se održavaju do juna i da će na konvenciji Demokratske stranke u avgustu dobiti nominaciju.

«Pobedićemo trci za nominaciju stranke, a potom na opštim izborima da bi promenili i zemlju i svet.»

Nove ankete sugerišu da bi duga i sve ogorčenija trka za demokratsku nominaciju mogla da nanese štetu stranci na izborima u novembru.

Nedavna anketa mreže NBC i Vol Strit Džornala ukazuje da su Obama i Hilari Klinton podelili birače i uživaju podršku po 45 odsto birača. Medjutim, ista anketa ukazuje na porast negativnih poena senatorke Klinton - 48 odsto ispitanika ima o njoj negativan stav, u poredjenju sa 37 odsto onih kojima se dopada. Obama je pozitivan činilac za 49 odsto birača, a 32 odsto ispitanih smatra drugačije. Pored toga nova anketa Galupa sugeriše da verovatni republikanski kandidat, senator Džon Mekejn, ima korist od unutrašnjih sukoba u demokratskoj stranci. Devetnaest odsto Obaminih sledbenika kaže da bi glasalo za MekKejna ukoliko bi Hilari Klinton bila demokratski kandidat, dok čak 28 odsto njenih sledbenika prešlo bi i glasalo za Mekejna ako Obama dobije nominaciju.

Većina političkih analitičara veruje da je jedini način da Hilari Klinton osvoji nominaciju demokratske stranke nastavak napada na Obamu u predstojećim mesecima. Njena nada je podrška super delegata, izabranih funkcionera i stranačkih aktivista koji će imati pravo glasa na konvenciji.

Medjutim, stručnjaci upozoravaju da će to verovatno pocepati Demokratsku stranku. I Hilari Klinton i Obama su proteklih dana morali da se nose sa potencijalno štetnim kontroverzama.
Hilari Klinton je priznala da je preuveličala opasnost tokom posete Bosni u svojstvu prve dame 1996.godine. Obama je nastojao da se distancira od anti-američkih izjava svog bivšeg sveštenika Džeremaje Rajta.

Nove ankete ukazuju da je Obamin nedavni govor koji je bio odgovor na spomenutu kontroverzu, možda kratkoročno ograničio štetu. Medjutim, mnogi republikanski stratezi veruju da će sveštenik Rajt biti otežavajuća okolnost za Obamu, ako bude suočen sa MekKejnom na opštim izborima.

Urednik Vikli Standarda Fred Barns je čest gost Glasa Amerike. On kaže da neki republikanci sada veruju da će Obama biti slabiji protivnik od Hilari Klinton na opštim izborima:

«Donedavno verovalo se da bi Hilari Klinton bila savršen protivkandidat za Republikance, jer ona ujedinjuje njihovu stranku protiv sebe. Sada sa aferom vezanom za Džeremaju Rajta i Baraka Obamu oni više nisu sigurni u to. Misle da bi bilo lakše potući Obamu.»

Kada je reč o opštim izborima, anketa mreže NBC i Vol Strit Džornala ukazuje da Obama ima prednost u odnosu na Mekejna 44 prema 42 odsto, dok Mekejn ima dva procenta prednosti u odnosu na Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG