Linkovi

SAD: Potrošači suočeni novim poskupljenjima, od benzina do životnih namirnica


Primera radi, jaja su u odnosu na isto doba lani, skuplja 30 odsto. Zaštitnici prava potrošača kažu da pored toga što plaćaju robu skuplje, Amerikanci istovremeno dobijanju manje. Iako se cena popularnih Cadbury čokoladnih jaja nije bitno promenila komičar Konan O'Brajen primetio je da se popularni uskršnji slatkiš smanjio.

“Uporedite visinu ova dva jajeta. Šta misle ovi iz Kadberija?", zapitao se O'Brajen

Kompanija Cadbury nije promenila veličinu čokolandih jaja u Britaniji, ali se njen američki partner, kompanija Hershey, odlučila za manju varijantu. Nisu se, međutim, smanjile samo dimenzije slatkiša. Kompanija Scott svoje papirne salvete prodaje u istim rolnama, ali se veličina pojedinačnih salveta smanjila.

Dial for Men sapuni vagali su 127 grama, da bi nova verzija bila 14 grama lakša. Urednik veb stranice koja pomaže potrošačima, Meg Marko, kaže da promene u prodavnicama ne prolaze neprimećeno. Po njenim rečima mnogi potrošači vide da je novi dizajn obično manjih dimenzija i manje mase.

Urednik magazina Potrošački izveštaj Tod Marks kaže da se proizvođači odlučuju za ovu, uslovno rečeno, prevaru – jer se boje da bi drugačija promena artikla oterala stalne mušterije.

"Činjenica je da proizvođači i njihov marketing mogu da rade šta hoće, ali u suštini – žrtve su na kraju potrošači”, kaže Marks.

Zaštitnici prava potrošača apeluju da se trguje mudro i da se čeka najpovoljnija cena. Prodavac Majk Katro kaže da je neka vrsta “cenjkanja” sve prihvatljivija i proizvođačima i trgovcima.

"Rečeno nam je da nije pogrešno pregovarati o ceni i dati popust", kaže Katro.

Iako pogađanje nije praksa u ovdašnjim trgovinama, izgleda da kuca na vrata. Istoričar Robert Spektor, kaže da sve više kompanija od Best Buya, preko Circuit Citya do Home Depota pristaju da se za mušterijama nagode, što je svakako dobra vest za potrošače.

"Ekonomija je ovde okrenuta potrošaču. Prodavci moraju da privuku mušterije i ako to podrazumeva nekoliko dolara popusta – zašto da ne?"

Kupci kažu da ih ništa ne košta da traže popust. Naš sagovornik je uštedio 20 odsto na kupovinu časovnika. Kaže da – ako ne pitate, nećete ni dobiti popust.

Eksperti sve veću popularnost cenkanja pripisuju i nešto lošijoj ekonomskoj slici, ali i iskustvu koje potrošači stiču na internet sajtovima poput eBay-a.

XS
SM
MD
LG