Linkovi

Predsednik Buš: Borba iračkih snaga u Basri odlučujući trenutak za Irak


Predsednik Buš kaže da borba iračkih snaga protiv ššiitske milicije u Basri i drugim delovima zemlje predstavlja odlučujući trenutak za Irak.

Predsednik Buš smatra da iračka vlada postupa ispravno.

«Svaka vlada koja želi da predstavlja većinu gradjana mora da se suprostavi kriminalnim elementima ii onima koji su van zakona. To se dešava u Basri i drugim delovima Iraka.»

Predsednik je dodao da je to ključni test za premijera Malikija i irački narod.

«Mislim da je ovo odlučujući trenutak u istoriji slobodnog Iraka.«

Akcija Malikijeve vlade dovela je do povećanja nasilja i američke snage su intervenisale kako bi podržale iračku vojsku. Predsednik Buš je priznao da će biti potrebno vreme da se iskorene vinovnici nasilja u pojedinim delovima Iraka, poput Basre.

«Oni se bore sa okorelim kriminalcima, ljudima koji ubijaju nevine civile kako bi postigli svoje ciljeve. I naravno da ima nasilja, što je za žaljenje. Ali se ta situacija morala rešiti.«

Predsednik je govorio o situaciju u Iraku na zajedničkoj konferenciji za štampu u Beloj kući sa australijskim premijerom Kevinom Radom koji je doputovao u zvaničnu posetu Vašingtonu. Predsedniku je postavljeno pitanje da li bi pooštrenje sukoba moglo da utiče na predstojeću odluku o mogućem daljem smanjenju broja američkih vojnika. Buš je priznao da je situacija u mnogim delovima Iraka i dalje opasna i nesigurna i dodao da će odluku doneti na osnovu procene vojnih komandanata. On je istakao da je njegov cilj da obezbedi dovoljan broj američkih vojnika koji bi garantovali uspeh u Iraku.

Australija koja je bila aktivni partner u iračkoj koaliciji za vrijeme bivšeg premijera Džona Hauarda, sada povlači 550 vojnika. Predsednik Buš je međutim kazao da je novi premijer Kevin Rad održao obećanje dato tokom kampanje da će povući australijske snage i pohvalio ga kao čoveka od reči. Australijski premijer je naglasio da iako povlači vojnike iz Iraka istovremeno dramatično povećava australijsku pomoć Bagdadu, koja će iznositi 165 miliona dolara. Najveći deo tih sredstava namenjen je projektima čiji je cilj da se pomogne iračkim poljoprivrednicima da uzgajaju useve i obradjuju zemlju.

«Mi znamo šta znači suvo zemljište. U narednim godinama uložićemo znatna sredstva za obuku velikog broja iračkih poljoprivrednika i poljoprivrednih stručnjaka.»

Premijer Rad je takodje naglasio da će blizu hiljadu australijskih vojnika ostati u Avganistanu i dodao da se raduje učešću u raspravi o situaciji u toj zemlji, na samitu NATO iduće nedelje u Rumuniji.

XS
SM
MD
LG