Linkovi

Bolton: Podela Kosova bila bi pravična, ali ne bi rešila problem manjina


Podela Kosova bila bi pravična, ali ne bi rešila probleme manjinskih zajednica na Kosovu, kaže u ekskluzivnom razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Džon Bolton.

Bolton: Mislim da je podela Kosova pravična stvar, koja bi se odnosila barem na oblasti sa srpskom populacijom na granici prema južnoj Srbiji. To bi se uostalom odrazilo etničku i političku realnost. Nije dovoljno rei da smo smo privhatili otcepljenje Kosova. Ako jesmo – zašto ne prihvatiti i ovakav vid podele Kosova. Međutim, ni to neće rešiti probleme Srba i drugih manjina koji žive širom Kosova.

Glas Amerike: Kako procenjujete odluku admnistracije da uputi oružje Kosovu?

Bolton: Mislim da je pogrešno da bilo koja zapadna država rizikuje da se veoma krhko stanje na Kosovu pogorša, pošto bi oružje moglo da dospe u ruke ekstremista, koji bi mogli da ga zloupotrebe. Smatram da bi inostranu pomoć trebalo skoncentrisati na poštovanje ljudskih prava nealbanaca, izgradnju institucija i poštovanje vladavine zakona. Stvarno se bojim da bi Kosovo moglo da bude propala država i opasnost za Evropu, ali ne mislim da je to neizbežno.

Glas Amerike: Daleko manji broj zemalja je priznao nezavisnost Kosova od onoga što se očekivalo...

Bolton: Mnoge zemlje se još nadaju da će se Savet bezbednosti dogovoriti o budućem statusu Kosova. Jedna je stvar da li mi smatramo taj slučaj presedanom ili ne, ali mnoge zemlje smatraju nezavisnost Kosova presedanom i one se nadaju da bi pet permanentnih članica Saveta bezbednosti mogle da prevaziđu razlike u gledištima o tome pitanju. Dakle, te zemlje jednostavno čekaju da vide da li će se to dogoditi, mada u to ne verujem. I to je jedan od razloga zog čega će budućnost Kosova biti neizvesna.

Glas Amerike: Da li očekujte da će pitanje Kosova biti razmotreno na predstojećem samitu predsednika Buša i Putina, 6.o aprila u Sočiju?

Bolton: Sasvim je moguće da će oni razgovarati o Kosovu. To je dobra prilika za oba predsednika da pred kraj svojih mandata pokušaju da reše neka pitanja. Za SAD, pitanje raketne odbrane u Evopri je veoma važno. To je jedan od razloga zbog koga nisam smatrao da je pametno uvesti dodatni problem nezavisnosti Kosova u američko-ruske odnose. Međutim, pošto je to pitanje aktuelno, bio bih iznenađen ako dva predsednika ne bi i o tome razgovarala. Kosovo bi moglo da postane smetnja u američko-ruskim odnosima. Stoga nisam razumeo zbog čega je Vašington urgentno priznavao nezavisnost Kosova, nakon njegovog proglašenja. To pitanje je moglo da bude predmet daljih pregovora, dok SAD i Rusija reše ostala sporna pitanja u bilateralnim odnosima.

Glas Amerike: Kakav ishod očekujete na parlamentarnim izborima u Srbiji?

Bolton: Važno je da narod Srbije ima na umu prioritete i sačuva slobodu, unapredi demokratiju i ne dozvoli da ozlojeđenost koju mnogi Srbi osećaju zbog načina na koji su ih SAD i Evropa tretirali u vezi sa Kosovom, utiče na njihovu odluku na izborima . Budućnost Srbije bi trebalo da prvenstveno bude na umu i za nju bi trebalo da glasati.

XS
SM
MD
LG